Strahuje se da se 90 migranata utopilo kod libijske obale

Izbjeglice, Migranti, Sredozemno more, Spašavanje, Mediteran
U posljednje vrijeme sve je veći broj Pakistanaca koji preko sjeverne Afrike pokušavaju doći do Italije, odnosno Evrope (AP)

Partnerske agencije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) javljaju da se strahuje da se 90 osoba utopilo nakon što se jutros kod obale Libije prevrnuo brod krijumčara, izjavila je glasnogovornica IOM-a Olivia Headon.

Prema tim navodima, deset tijela isplivalo je na obalu u blizini libijskog grada Zuara nakon tragedije.

AP navodi da se sumnja da je riječ o osam Pakistanaca i dva Libijca. 

Headon je dodala da je zasad poznato da su tri osobe preživjele nesreću, prenosi Reuters. 

Preživjeli su rekli humanitarnim radnicima da su većinu migranata na brodu činili Pakistanci.

“Oni su procijenili da se 90-ak osoba utopilo kad se brod prevrnuo, ali i dalje trebamo provjeriti koliko je tačno osoba izgubilo život u tragediji”, rekla je Headon obraćajući se telefonom iz Tunisa na brifingu za novinare u Ženevi. 

Poginulo više od 3.000 migranata

U posljednje vrijeme sve je veći broj Pakistanaca koji preko sjeverne Afrike pokušavaju doći do Italije, odnosno Evrope.

Libija je godinama glavna tranzitna tačka za migrante koji morem dolaze u južnu Evropu. Mnoge od njih krijumčari natrpaju u neprikladna plovila i prepuste ih na milost i nemilost Sredozemnog mora.

Prošle je godine Evropska unija s libijskim vlastima sklopila kontroverzni sporazum po kojem pomaže libijskoj Obalnoj straži u zaustavljanju priljeva izbjeglica i migranata u Italiju.

Godine 2017. u tu je državu stiglo 3.138 Pakistanaca nakon što su prešli Sredozemno more iz Libije.

Više od 3.100 migranata poginulo je ili nestalo prošle godine pokušavajući morem stići u Evropu, od toga više od 2.800 u libijskim vodama, kažu u IOM-u.

Izvor: Agencije