Greška pilota najvjerovatnije uzrok pada ruskog aviona

Piloti su u avionu Antonov 148 uključili autopilotski sistem nakon polijetanja sa moskovskog aerodroma (EPA)

Istražitelji su u utorak saopćili da je pad ruskog putničkog aviona, u kojem je u nedjelju poginula 71 osoba, možda uzrokovan greškom pilota, koji pred polijetanje nisu aktivirali grijanje opreme za mjerenje pritiska, što je rezultiralo pogrešnim podacima o brzini letenja.

Nakon analiziranja crne kutije s podacima o letu aviona, Međudržavni komitet za avijaciju saopćio je da je do pada letjelice došlo pošto su piloti vidjeli različite podatke na dva indikatora brzine aviona, prenosi AP.

Do pogrešnih podataka o brzini došlo je jer su piloti, prije polijetanja, propustili staviti u pogon sistem za grijanje opreme za mjerenje pritiska.

“Preliminarna analiza registriranih informacija, kao i analiza sličnih slučajeva koji su se dogodili u prošlosti, pokazuju da je do posebne situacije moglo doći u zraku zbog neispravnih podataka na pilotskim monitorima o brzini letenja, a što bi moglo biti povezano s prekomjernim hlađenjem cjelokupne opreme za pritisak, jer su sistemi za grijanje bili isključeni”, objašnjava se u saopćenju, navodi agencija Tass.

Autopilotski sistem

Napominje se da je tokom svih drugih letova koji su registrirani u crnoj kutiji letjelice – a takvih letova je bilo ukupno 15 – grijanje opreme za pritisak bilo aktivirano prije polijetanja aviona, još dok je avion stajao na pisti.

Piloti su u avionu Antonov 148 uključili autopilotski sistem nakon polijetanja sa moskovskog aerodroma Domodedovo, ali su se vratili na ručne kontrole kada su na monitorima ugledali neodgovarajuće podatke o brzini.

Avion se srušio na teren prekriven dubokim snijegom šest minuta nakon polijetanja, pri čemu je poginulo svih 65 putnika i šest članova posade.

Avion An-148 letio je ka gradu Orsk, u oblasti Urala, u blizini ruske granice s Kazahstanom, u Orenburškoj oblasti, a srušio se u ranim popodnevnim satima po lokalnom vremenu.

Izvor: Agencije