Kašmir: Smrtonosni okršaj indijskih snaga i napadača

Napad izveden na vojni kamp Sunjuwan (EPA)

Žestoka borba koja se vodi u vojnoj bazi u gradu Jammu u indijskom dijelu Kašmira ušla je u svoj drugi dan ostavljajući iza sebe najmanje šest mrtvih od čega su peterica vojnici, izjavili su lokalni zvaničnici.

Zvaničnici su otkrili da su u napadu na vojni kamp Sunjuwan, koji još traje, ubijena tri napadača a jedanaest drugih ljudi je ranjeno.

Indijski komadant vojske Bipin Rawat otputovao je za Jammu kako bi nadzirao situaciju.

Lokalni zvaničnici kažu da je nepoznat broj napadača stjeran unutar rezidencijalnog kompleksa kampa gdje se nalaze u stupici.

Stotine policajaca, pripadnika vojske i pripadnika paravojnih jedinica pozvani su da istjeraju borce koji su se zabarakadirali unutar kompleksa.

Zatvorene škole

Veliki broj vojnih obejakta u Jammu nalazi se u blizini nekoliko šoping centara i škola.

Govoreći za Al Jazeeru, zvaničnik civilnih vlasti rekao je da je nekoliko obližnjih škola zatvoreno iz mjera predostrožnosti a sigurnost je povećana u cijeloj regiji.

“Situacija nastavlja da bude napeta. Napad se desio u glavnom gradu. Još uvijek traje razmjena vatre“, rekao je neimenovani zvaničnik.

Indijski ministar unutrašnjih poslova Rajnath Singh pažljivo prati situaciju.

Vjeruje se da napadači pripadaju grupi Jaish-e-Mohammad, čija je baza u Pakistanu i koja je u nekoliko prethodnih godina izvela nekoliko sličnih napada protiv vojske i paravojnih baza širom regije.

Izvor: Al Jazeera