Xi pozvao SAD i Sjevernu Koreju da se ‘nađu na pola puta’

Sjevernokorejski ministar je rekao da se predanost njegove zemlje denuklearizaciji i čuvanju mira nije promijenila (EPA)

Kineski predsjednik Xi Jinping kazao je u petak sjevernokorejskome ministru vanjskih poslova da se nada da će se Sjeverna Koreja i SAD moći “naći na pola puta” kako bi se postigao napredak u pregovorima o denuklearizaciji Korejskog poluotoka, objavilo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

Kina je najjači ekonomski i diplomatski saveznik Sjeverne Koreje, uprkos ogorčenosti zbog njenog nuklearnog programa, prenosi Hina.

Odnosi su zatoplili prošle godine, kada su se popravili odnosi Pjongjanga sa Seulom i Washingtonom.

Napredak u nuklearnim pregovorima

Na samitu u Singapuru su sjevernokorejski vođa Kim Jong-un i američki predsjednik Donald Trump obećali da će raditi na denuklearizaciji, no dogovor je bio nedovršen, a pregovori su od tada slabo napredovali.

“Xi se nada da će se Sjeverna Koreja i SAD naći na pola puta te prihvatiti argumente druge strane dopuštajući pozitivan napredak u nuklearnim pregovorima”, navodi se u izjavi kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

U komentarima iznesenim pred novinarima, Xi je dodao: “Međunarodna i regionalna, kao i situacija na Korejskom poluotoku, i dalje je nestabilna te je još uvijek izuzetno potrebna pravovremena razmjena i koordinacija pozicija između Kine i Sjeverne Koreje.”

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho je rekao da se predanost Sjeverne Koreje denuklearizaciji i čuvanju mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku nije promijenila, navodi se u izjavi Ministarstva vanjskih poslova.

Ri je kazao kako se Sjeverna Koreja nada izgradnji “potrebnog međusobnog povjerenja” sa Sjedinjenim Američkim Državama i “kretanju u istom smjeru”, rečeno je.

Kim je posjetio Kinu tri puta ove godine kako bi se sastao s Xijem.

Prva posjeta nakon 2005. godine

Diplomatski izvori kažu kako će Xi vjerojatno ići iz istih razloga uskoro u Sjevernu Koreju.

Prošlog mjeseca je Južna Koreja objavila da Xi namjerava posjetiti Sjevernu Koreju sljedeće godine na Kimov poziv, a bit će to prva posjeta kineskog vođe nakon 2005. godine.

Prošlog vikenda Trump je rekao da će se vjerovatno sastati s Kimom ponovo u januaru ili februaru, a razmatraju se tri moguća mjesta susreta.

Izvor: Agencije