May dala izbor: Moj sporazum, bez sporazuma ili bez Brexita

May kaže da se zastupnici u Parlamentu moraju suočiti s tri izbora (EPA)

Britanska premijerka Theresa May izjavila je u četvrtak da se zastupnici moraju suočiti s izborom u vezi sa sporazumom o Brexitu, odnosno da trebaju ili potvrditi njen sporazum sklopljen s Evropskom unijom, ili neće biti sporazuma, ili čak neće biti ni Brexita.

“Postoje tri mogućnosti – jedna je sporazumno napuštanje EU-a. Druge su dvije mogućnosti izlazak bez sporazuma, odnosno da Brexita uopće ne bude”, rekla je ona za BBC Radio, prenosi Hina.

May je rekla da su pojedinci u britanskom Parlamentu nastojali narušiti planove o Brexitu te naglasila kako smatra da još jedan referendum o izlasku Velike Britanije iz EU-a nije ispravna odluka.

‘Pojedinci remete Brexit’

“Jasno je da postoje pojedinci u donjem domu Parlamenta koji remete Brexit i time odbacuju odluku za koju je glasao britanski narod, što nikako nije ispravno”, naglasila je.

Na ponovljene upite o tome ima li rezervni plan u slučaju da njen sporazum bude odbijen nije ponudila konkretan odgovor.

Čelnica Zastupničkog doma Parlamenta Andrea Leadsom potvrdila je da će Parlament o dogovoru koji je May postigla s EU-om biti održan 11. decembra, kako je i planirano.

Ministar za Brexit Stephen Barclay izjavio je da će Velika Britanija biti spremna na Brexit i bez sporazuma, dodavši da je “neophodno odraditi velik posao”.

Izvor: Agencije