Video: ‘Khashoggi Way’ pred saudijskom ambasadom u Washingtonu

Uz znak je postavljena lutka na napuhavanje koja oponaša Donalda Trumpa (Printscreen)

Aktivisti iz Washingtona postavili su ispred zgrade Ambasade Saudijske Arabije u glavnom američkom gradu znak “Khashoggi Way” u znak protesta zbog ubistva novinara Washington Posta prije dva mjeseca u saudijskom konzulatu u Istanbulu, u slučaju koji još nije razjašnjen.

Uz znak je postavljena i figura pacova na napuhavanje, koji, kako kaže Claude Taylor, osnivač grupe Mad Dog PA, kritizira američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Aktivisti su na taj način izrazili negodovanje zbog načina na koji američke vlasti tretiraju cijeli slučaj.

Zahtjev za preimenovanje dijela ulice

Prošle sedmice lokalni plenum građana u Washingtonu izglasao je inicijativu da se ulica u kojoj je saudijska ambasada preimenuje po ubijenom saudijskom novinaru Jamalu Khashoggiju.

Plenum je usvojio inicijativu da se dijelu Avenije New Hampshire ispred ulaza u saudijsku ambasadu dadne ime “Ulica Jamala Khashoggija”.

Inicijatori su poručili da tako žele svakodnevno podsjećati Saudijce da je brutalno ubistvo Khashoggija bio neprihvatljiv i neoprostiv čin.

Inicijativu lokalnog plenuma razmatrat će nadležno vijeće Washington DC-ja.

Khashoggi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu.

Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Istraga o slučaju i dalje traje, s naglaskom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.

Izvor: Agencije