May otvorila raspravu o Brexitu pozivom zastupnicima da podrže sporazum

May je naglasila da tzv. 'backstop' kojem se protive mnogi zastupnici njene stranke nije zamka za Britaniju (EPA)

Britanska premijerka Theresa May otvorila je u utorak petodnevnu raspravu u parlamentu o Brexitu, pozivom zastupnicima da podupru sporazum koji je za Britaniju dogovorila s Evropskom unijom.

May se suočava s protivljenjem sporazumu kroz čitav politički spektar, a ranije u utorak izgubila je dva glasanja u parlamentu: prvo bi potencijalno moglo omogućiti zastupnicima da stave amandmane na njezin sporazum, a po drugom vlada mora objaviti kompletno pravno mišljenje o sporazumu o Brexitu.

Nakon tih glasanja ona je zatražila od zastupnika kompromis i potporu sporazumu s EU-om.

Rekla je da imaju izbor: “ovaj sporazum, bez sporazuma ili bez Brexita”.

Podjele u zemlji, istaknula je, dodatno bi se pogoršale kada bi vlada odlučila održati novi referendum o članstvu zemlje u Evropskoj uniji.

“Ovaj argument se već dugo ponavlja. On nagriza našu politiku, a život je kompromis”, rekla je May, otvarajući raspravu u parlamentu o Brexitu, uoči glasanja 11. decembra.

Amandmani na ugovor

May je naglasila da tzv. ‘backstop’ kojem se protive mnogi zastupnici njene stranke nije zamka za Britaniju.

“‘Backstop’ nije trik koji će nas zatočiti u EU”, rekla je May.

On nam zapravo omogućuje, rekla je premijerka, da imamo koristi od pristupa evropskom tržištu bez mnogih obveza i to je nešto što EU neće željeti zadržati duže vrijeme.

Uoči govora, parlament je izglasao da vlada mora objaviti kompletno pravno mišljenje o sporazumu o povlačenju iz Evropske unije.

Zastupnici su poduprli zahtjev s 311 glasova za i 293 protiv.

Britanski parlament izglasao je i da mu se daju veće ovlasti kada se radi o daljnjim koracima oko Brexita ako sporazum koji je dogovorila premijerka bude srušen u parlamentu 11. prosinca.

To bi potencijalno moglo omogućiti parlamentu da stavi amandmane na ugovor o Brexitu.

Izvor: Agencije