Video: Burna rasprava There May i Jean-Claude Junckera

Izvor: [YouTube/Evropsko vijeće]

Britanska premijerka Theresa May imala je u petak, pred sastanak Evropskog vijeća u Briselu, verbalni sukob s predsjednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerom oko pitanja da li ju je u četvrtak nazvao “nebuloznom”.

Theresa May, pod žestokim pristiskom kod kuće oko pitanja Brexita, tokom jutra je željela od Junckera dobiti pojašnjenje njegovih izjava od četvrtka.

Na službenom snimku, na kojem se vide njih dvoje kako razgovaraju uoči početka sjednice u Briselu, uočava se da se britanska premijerka nervozno obraća Junckeru, koji je drži za nadlakticu i klima glavom.

Iako se ne čuje što si govore, angažirani čitači sa usana u Briselu kažu da je May upitala: “Kako si me nazvao? Nazvao si me nebuloznom, jesi…”

Juncker je uzvratio: “Ne, ne, nisam, nisam…”

‘Imala sam tvrdu raspravu s Junckerom’

May je kasnije, na konferenciji za novinare, rekla da Junckerov komentar kojim ju je navodno nazvao “nebuloznom” nije bio upućen njoj, nego cijeloj raspravi koja se u četvrtak vodila na Evropskom vijeću.

“Imala sam tvrdu raspravu s Jean-Claude Junckerom”, rekla je ona novinarima.

“Mislim da je to vrsta rasprave koju možete imati kada ste razvili radne veze i dobro sarađujete.”

“Ono što se pokazalo … bilo je da je Juncker govorio općenito o debati kada je upotrijebio tu riječ”, pojasnila je May.

Juncker je na konferenciji za novinare u četvrtak navečer izjavio: “Ova rasprava je nešto nebulozno i željeli bismo pojašnjenja.”

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon razgovora s čelnicima zemalja članica Evropske unije u Briselu, britanska premijerka Theresa May je kazala kako je Brexit, uz sporazum, interes obje strane. Osvrnula se na zaključke Vijeća o Brexitu i naglasila kako su zemlje članice Evropske unije pokazale spremnost za hitno pristupanje pregovorima o budućim odnosima s Velikom Britanijom, odmah nakon nastupanja prijelaznog […]

Published On 14 Dec 2018

Na sljedećim općim izborima 2022. godine bilo bi u redu da nas vodi drugi stranački vođa, rekla je britanska premijerka.

Published On 13 Dec 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO