Guterres: Ljudska prava pod opsadom

Antonio Guterres, UN
Jednostrana izraelska aneksija bit će katastrofalna za Palestince, Izraelce i region, napisao je Antonio Guterres (AP)

Glavni tajnik Ujesdinjenih naroda (UN) Antonio Guterres ocijenio je u ponedjeljak povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, kako su “ljudska prava pod opsadom diljem sviheta” te da se “univerzalne vrijednosti urušavaju”.

“Sada, više nego ikada, naša zajednička dužnost je jasna – zauzmimo se za ljudska prava, za svakoga i svuda”, poručio je Guterres povodom Dana ljudskih prava i 70. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, kako prenosi Beta.

Prema njegovim riječima, “Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima globalna je zvijezda vodilja koja obasjava dostojanstvo, jednakost, blagostanje i donosi nadu na mračna mjesta”.

Guterres: Univerzalna, vječna i nepromjenjiva

“Prava proglašena u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima su namijenjena svim ljudima bez obzira na rasu, vjeru, mjesto ili bilo kakvu drugu različitost”, naveo je glavni tajnik UN-a.

Guterres je dodao da su ljudska prava univerzalna, vječna i nedjeljiva i da se “ne može birati između građanskih, političkih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava”.

“Danas odajemo počast i braniteljima ljudskih prava koji riskriraju svoje živote da bi zaštitili ljude pred rastućom mržnjom, rasizmom, netolerancijom i represijom”, naveo je Guterres.

Prvi sveobuhvatni instrument zaštite prava čovjeka – Opća deklaracija o ljudskim pravima – u ponedjeljak obilježava 70 godina usvajanja, u vremenu obilježenom rastom nacionalizma i napadima na multilateralne institucije.

Ponovno afirmiranje Deklaracije

Neki stručnjaci smatraju kako bi obilježavanje 70. godišnjice moglo biti prilika da se Deklaracija, rođena nakon Drugog svjetskog rata, ponovno afirmira.

Nadahnuta francuskom Deklaracijom o pravima čovjeka i građana iz 1789. godine i američkom Deklaracijom o nezavisnosti iz 1776. godine, Opća deklaracija je u osnovi, prije svega, bila odgovor na traume Drugog svjetskog rata i nacistički genocid nad Židovima.

Opća deklaracija potaknula je poslijeratne međunarodne sporazume i općenito je priznata kao temelj međunarodnog prava kada se radi o pravima čovjeka.

Iz Deklaracije o ljudskim pravima proizlaze brojne međunarodne konvencije – ona iz 1979. godine protiv diskriminacije žena, iz 1984. godine protiv mučenja, iz 1990. godine o pravima djeteta;, osnivanje Međunarodnog krivičnog suda – ICC 1998. godine.

Izvor: Agencije