U Jemenu u 24 sata 132 mrtva u borbama za Hodeidah

Iako se primirje većinom održava, nijedna strana nije povukla vojnike (EPA)
Iako se primirje većinom održava, nijedna strana nije povukla vojnike (EPA)

U borbama vođenim posljednjih 24 sata u Hodeidahu poginulo je 110 pobunjenika Husija, koji drže pod kontrolom taj strateški grad u zapadnom Jemenu, i 22 provladina borca koji pokušavaju vratiti kontrolu nad gradom, javljaju u petak liječnički i vojni izvori.

S ovim najnovijim podacima, broj poginulih boraca s obje strane povećan je na 382, od kada su 1. studenog pojačane borbe za Hodeidah, prenosi Beta.

Dva liječnika su rekla da je 55 pobunjenika ubijeno u posljednja 24 sata u sukobima u tom priobalnom gradu te u zračnom napadu na položaje diljem provincije Hodeidah.

Treći liječnik i jedan spasilac rekli su da je još 55 pobunjenika ubijeno u sukobima unutar grada te naveli da su njihova tijela prebačena u glavni grad Sanu pod kontrolom pobunjenika Husija.

UN: Najveća humanitarna kriza u svijetu

Vojni dužnosnik snaga vjernih Vladi rekao je da su poginula 22 provladina borca u posljednja 24 sata u okršajima unutar grada.

U Jemenu je u građanskom ratu od ožujka 2015. poginulo blizu 10.000 ljudi, nekoliko desetaka tisuća je ranjeno, a više od 2,5 milijuna je u izbjeglištvu.

Prema podacima u UN-a, stanovnici Jemena danas su suočeni s najvećom humanitarnom krizom u svijetu, a da je ova zemlja suočena s najvećom humanitarnom krizom u posljednjih 100 godina.

Arapska koalicija, čija okosnica su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, pruža podršku snagama međunarodno priznate jemenske Vlade protiv šiitskih pobunjenika Husija koji drže Hodeidah i smatra se da imaju podršku Irana.

Izvor: Agencije


Povezane

Pregovori o Jemenu, u kojima su trebale posredovati Ujedinjene nacije, odgođeni su do kraja godine. UN upozorava da tu zemlju samo tri mjeseca dijele od opšte gladi, koja će ugroziti 14 miliona osoba.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO