Intenzivirani sukobi u Jemenu, u Hodeidahu 150 mrtvih

Jemen
Finska pridaje posebnu važnost ljudskim pravima i zaštiti regionalnog mira, sigurnosti i stabilnosti (EPA)

Najmanje 150 osoba ubijeno je u sukobima koji su ovog vikenda eskalirali oko strateški važne luke u jemenskom gradu Hodeidaha.

Neimenovani izvori javljaju da su jemenska vojska i pobunjenički tabor zabilježili velike gubitke u borbama koje se vode nadomak središta grada na obali Crvenog mora, prenosi Anadolija.

Grad je pod kontrolom pobunjeničkog šiitskog pokreta Husi, a kopnenim borbama prethodili su žestoki zračni i artiljerijski udari na pobunjeničke položaje.

Uporedo s tim, sukobi u ratom zahvaćenom Jemenu intenzivirani su i u regijama Bayda i Saada.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat.

UN: Jedna od najgorih katastrofa

Pobunjenički pokret Husi kontrolira glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u ožujku 2015. godine, kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo Ujedinjene narode da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena.

Izvor: Agencije