Prosaudijski lobisti platili pet senatora da glasaju protiv rezolucije o Jemenu

Senator Menendez govori za medije nakon zatvorenog brifinga senatora o razvoju događaja u vezi s Khashoggijevim ubistvom (Reuters)

Najmanje pet od 37 američkih republikanskih senatora koji su glasali protiv rezolucije kojom bi se ograničilo učešće SAD-a u ratu u Jemenu primilo je novac od prosaudijskih lobističkih grupa.

Prema nedavnoj istrazi Centra za međunarodnu politiku (Centre for International Policy – CIP), Roy Blunt, John Boozman, Richard Burr, Mike Crapo i Tim Scott dobili su 2016. i 2017. finansijske priloge od kompanija koje zastupaju saudijske interese.

Svi ti republikanci u srijedu su glasali protiv rezolucije, kojom će se, ako bude usvojena, SAD primorati da ograniči podršku saudijsko-emiratskom ratu u Jemenu.

Administracija Donalda Trumpa zaprijetila je da će, ako rezolucija prođe, na nju uložiti veto.

Blunt, jedan od dva senatora iz Missourija, primio je 2017. najmanje 19.200 dolara kao prilog za kampanju, a sredstva je isplatila kompanija koja predstavlja Saudijsku Arabiju, dok su ostala četiri senatora, predstavnici Arkansasa (Boozman), Sjeverne Karoline (Burr), Idaha (Crapo) i Južne Karoline (Scott), primili priloge u iznosima od 1.000 do 2.500 dolara.

Prošle godine naftom bogata monarhija za utjecaj na američku politiku i javno mišljenje izdvojila je najmanje 24 miliona dolara, prema otkrićima Ministarstva pravde SAD-a.

Prema CIP-u, Saudijska Arabija je među deset zemalja koje najviše troše na lobiranje u SAD-u.

Udarac Trumpovoj administraciji

No, u srijedu su donacije imale malo utjecaja jer je Senat SAD-a odlučio da, sa 67 glasova “za” i 37 “protiv”, nastavi s rezolucijom.

Zadavši veliki udarac Trumpovoj administraciji, republikanski senator Lindsay Graham rekao je da je promijenio stranu zbog načina na koji je vlada tretirala ubistvo novinara Jamala Khashoggija.

“Promijenio sam mišljenje jer sam bijesan”, rekao je Graham nakon glasanja, te dodao:

“Način na koji su SAD postupale prema Saudijskoj Arabiji nije prihvatljiv.”

Khashoggi, stanovnik SAD-a i kolumnist Washington Posta, ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu, kamo je otišao da bi dobio potvrdu o razvodu od bivše supruge kako bi se mogao ponovo oženiti.

Nakon nekoliko sedmica upornog negiranja da je imao išta s njegovim nestankom Rijad je objavio da su iza Khashoggijevog ubistva njegovi zvaničnici.

U oktobru, Graham je rekao da se osjeća “potpuno izdanim” od Saudijaca.

Senatori s različitim gledištima, i republikanci i demokrate, od kojih su neki redovno podržavali američko-saudijske odnose, izrazili su gnjev zbog Khashoggijevog ubistva i povukli podršku ratu u Jemenu.

Demokratski senator Bob Menendez, koji se ranije protivio rezoluciji o Jemenu, rekao je da je “vrijeme da se Saudijskoj Arabiji pošalje poruka zbog kršenja ljudskih prava i nevjerovatne humanitarne katastrofe koju je stvorila u Jemenu”.

Rat u Jemenu traje od 2014. godine, kada su pobunjenici Husi, s trupama lojalnim bivšem predsjedniku Aliju Abdullahu Salehu, preuzele veći dio zemlje, uključujući i glavni grad Sanu.

‘Kriva je saudijska invazija’

U martu 2015. Saudijska Arabija pokrenula je masovne zračne udare na pobunjenike, nastojeći vratiti vlast predsjednika u egzilu Abd-Rabbouha Mansoura Hadija.

Od tada SAD oružjem i logističkom podrškom pomaže vojnoj alijansi Saudijske Arabije i Ujedinenih Arapskih Emirata.

Donedavno su opskrbljivali gorivom avione koji su izveli više od 18.000 zračnih udara na razorenu zemlju.

Više od tri četvrtine populacije Jemena, približno 22 miliona ljudi, treba humanitarnu pomoć, dok je 11 miliona očajnički treba za preživljavanje.

Senator Bernie Sanders, jedan od idejnih tvoraca rezolucije, kaže da je vrijeme da SAD završi s angažmanom u ratu.

“Već smo vidjeli da je 85.000 djece umrlo od gladi, a Ujedinjeni narodi govore nam da se s tim suočavaju milioni ljudi. Svake sedmice bilježi se 10.000 novih slučajeva kolere jer u zemlji nema pitke vode. Do svega toga dovela je invazija koju vodi Saudijska Arabija, na čelu s despotskom i nečasnom diktaturom”, rekao je on.

Prema nedavnom istraživanju YouGova, 89 posto liberalnih i 54 posto konzervativnih Amerikanaca protivi se prodaji oružja Saudijskoj Arabiji i UAE-u.

“Rezultati glasanja govore da predsjednik Trump nije sposoban kontrolirati vlastitu stranku. Saudijci, lobisti, Ministarstvo odbrane – niko od njih ne može obuzdati rastući bijes”, rekao je Akbar Shahid Ahmed, reporter Huffington Posta.

Izvor: Al Jazeera