Britanski parlament o Brexitu će odlučivati 11. decembra

I među zagovornicima Brexita u konzervativnim redovima ima dosta nezadovoljnih postignutim sporazumima (EPA)

Britanski će parlament o sporazumu o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, koji je netom zaključen na samitu u Bruxellesu, glasovati 11. prosinca, objavila je premijerka Theresa May. 

“Donji dom parlamenta odlučit će želi li ili ne da odgovorimo na volju britanskog naroda, koji se odlučio za Brexit”, kazala je May.

Glasovanju će prethoditi maratonska, petodnevna rasprava, tijekom koje će May pokušati pridobiti 89 konzervativnih zastupnika koji tvrde da ne mogu stati iza tog sporazuma, prenosi AFP.

I među zagovornicima Brexita u konzervativnim redovima ima dosta nezadovoljnih, pa je tako bivši šef diplomacije Boris Johnson sporazum nazvao “katastrofom” i “poniženjem” za Ujedinjeno Kraljevstvo, za koje tvrdi da će biti “satelitska država” EU-a.

May je pozvala sve zastupnike da daju svoj glas za sporazum o izlasku iz Europske unije, koji je, kako je kazala, “najbolji i jedini mogući”.

Potvrdila je s “apsolutnom sigurnošću” da nema “boljeg mogućeg sporazuma” od onog koji je sklopila s Bruxellesom, gdje je prethodno održan samit Ujedinjenog Kraljevstva i 27 članica EU-a i gdje su dvije strane, nakon 17 mjeseci teških pregovora, konačno usuglasile stavove i zaključile sporazum o “razvodu”.

Laburisti pozivaju na odbacivanje sporazuma

No, šef Laburističke stranke Jeremy Corbyn bez oklijevanja je pozvao na odbacivanje sporazuma, ocijenivši kako predstavlja “čin nacionalnog samosakaćenja”.

“Ova skupština nema drugog izbora nego odbaciti taj sporazum”, kazao je Corbyn.

Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP), nezadovoljna posebnim statusom koji je u sporazumu dodijeljen Sjevernoj Irskoj kako bi se izbjegla ponovna uspostava tvrde granice na irskom otoku, najavila je da će glasati protiv sporazuma.

May je, međutim, uvjerena kako će Brexit proći u parlamentu, kazao je njezin glasnogovornik, dodajući kako vlada želi pridobiti zastupnike za sporazum o “razvodu” već u prvom pokušaju.

Izvor: Agencije