May: Pregovori o Brexitu beskrajno teški, ali nadomak rješenju

Sjeverna Irska, Republika Irska, Granica
Granica između Irske, kao članice Evropske unije, i Sjeverne Irske najspornija je tačka Brexita (EPA)

Britanska premijerka Theresa May ocijenila je u ponedjeljak navečer u govoru pred dužnosnicima London Cityja da su pregovori o Brexitu između Londona i Bruxellesa nadomak rješenju.

“Pregovori o našem izlasku se rješavaju. Radimo krajnje teško, cijele noći kako bi napredovali u vezi preostalih problema koji su važni”, rekla je britanska čelnica na godišnjem banketu gradonačelnika Londona, kako prenosi Hina.

Ona je te razgovore opisala kao beskrajno teške i upozorila da neće prihvatiti sporazum pod svaku cijenu.

Napadi sa svih strana

Dvije strane se trude složiti o načinu očuvanja nevidljive granice između Sjeverne Irske i Republike Irske, glavne točke spoticanja u tim pregovorima.

Glavni pregovarač EU-a Michel Barnier je u ponedjeljak izjavio da “još nije pronađeno rješenje i da se nastavljaju intenzivni napori u pregovaranju”.

Jedan izvor britanske Vlade je rekao da bi razgovori trebali završiti do srijede kako bi se u studenom mogao održati summit o finalnom sporazumu o izlasku Britanije.

Prema početnom kalendaru predviđalo se da će se razgovori završiti prije europskog summita sredinom listopada.

Britanska premijerka Theresa May u ponedjeljak je doživjela napade sa svih strana zbog svoje strategije za izlazak iz Europske unije i čini se sve izglednijim da njezin plan neće proći u britanskom parlamentu te da zemlju očekuje potencijalno kaotični razlaz s Unijom bez sporazuma.

Otpor zagovornika ‘tvrdog’ Brexita

Kompromisni plan Therese May, koji predviđa uske trgovinske veze s EU-om nakon Brexita, naišao je na otpor zagovornika ‘tvrdog’ izlaska iz EU-a, proeuropljana i sjevernoirske stranke koja podržava njezinu Vladu te nekih njezinih ministara.

Ako sporazum o razdruživanju ne prođe u britanskom parlamentu, Britaniju očekuje kaotični Brexit bez sporazuma, pad Vlade, novi izbori ili novi referendum.

Zagovornici ‘tvrdog’ Brexita smatraju da bi izlazak iz EU-a bez sporazuma kratkoročno bio štetan, ali da bi dugoročno bio bolji od poštivanja EU pravila još desetljećima.

Izvor: Agencije