Elektronski rat nakon ubistva Jamala Khashoggija

Slučaj ubistva Jamala Khashoggija izazvao je žestok informacijski rat na internetu (Reuters)

Bio je 20. oktobar kada je sajt alawatannews.com na arapskom jeziku objavio informaciju da je saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman otjeran s vlasti, piše Reuters.

Citirajući Saudijsku novinsku agenciju (SPA), taj portal lansirao je vijest da je saudijski kralj Salman potpisao dekret kojim se princ smjenjuje “zbog rastućeg pritiska koji je nastao nakon nestanka saudijskog novinara Jamala Khashoggija”.

Vijest je bila lažna; SPA nikad nije objavila tu informaciju, a tekst i priložena fotografija izvučeni su iz godinu stare sudske odluke o smjeni prethodnog princa, dok je Bin Salman, što je dobro poznato, ostao na vlasti.

Priča i sajt koji ju je lansirao samo su mali dio žestokog informacijskog rata koji je vođen na internetu na temu ubistva Khashoggija, kritičara saudijske vlade, koji je posljednji put viđen 2. oktobra, kad je ušao u konzulat svoje zemlje u Istanbulu.

‘Botovi’ preplavili društvene mreže

Automazirani računi, poznati kao “botovi”, posljednjih sedmica preplavili su društvene mreže, a mnogi od njih promovirali su poruke podrške Saudijskoj Arabiji s namjerom da se izazove sumnja u tvrdnje da je ta zemlja umiješana u Khashoggijevu smrt.

Reutersova analiza pokazuje da je alawatannews.com dio mreže od najmanje 53 sajta koji su širili lažne informacije o saudijskoj vladi i Khashoggijevom ubistvu.

Istražitelji u izraelskoj kompaniji za internetsku sigurnost ClearSky tvrde da su adrese servera i detalji o registraciji pokazali da su ti sajtovi operirali kao dio iste mreže.

Osim toga, imali su sličan dizajn i veb-adrese ili su objavljivali iste ili slične lažne vijesti.

Tekst s alawatannews.com-a koji govori o smjeni Bin Salmana tipičan je primjer dezinformacije, a gotovo istu je objavio i sajt awwtarnews.com 22. oktobra.

Nakon što se lažne vijesti objave, one se botovima dijele na Twitteru.

Kakva je uloga Sauda al-Qahtanija?

Kao vlasnik i operator većine sajtova prijavljena je osoba pod imenom Mohammed Trabay iz Egipta, koji je, kad ga je Reuters pozvao, potvrdio da je to zaista on, ali i spustio slušalicu kad je čuo o kojoj se temi želi razgovarati.

Kasnije, u prepisci e-mailom, negirao je da ima veze s mrežom.

Saudijska vlada na početku je tvrdila da ne zna šta se dogodilo Khashoggiju, ali je Rijad nakon međunarodnog pritiska i tvrdnji Turske da je ubijen promijenio verziju priče, rekavši da je saudijski novinar preminuo tokom tuče u istanbulskom konzulatu.

Kako kaže Lisa-Maria Neudert, istraživač na Institutu za internet iz Oxforda, Khashoggijeva smrt pokazala je da vlade i ljudi na internetu mogu manipulirati informacijama i društvenim mrežama da bi raširili svoje političke stavove.

“Postavljanje dezinformacija koje se nude kao tačne vijesti i korištenje lažnih računa i imena osnove su računarske propagande”, kaže ona.

Kako tvrdi izvor s vezama u sudu Kraljevine, u centru saudijskih internetskih napora je Saud al-Qahtani, blizak saradnik Bin Salmana, koji je unajmljen da bi vodio armiju elektronskih medija s ciljem da se zaštiti imidž Saudijske Arabije.

‘Na prvoj liniji protiv Katara’

Kad je Rijad u junu 2017. poveo ekonomski bojkot Katara, Qahtani je bio na prvoj liniji internetskih napada na malu zaljevsku državu.

Na Twitteru je od Saudijaca tražio da mu imena svih koji pokazuju simpatije prema Kataru označe hashtagom Crna lista.

Qahtani je otpušten 20. oktobra nakon navoda da je umiješan u Khashoggijevo ubistvo, a saudijske vlasti nisu objavile je li zatočen i kakav je status njegove elektronske armije.

Na Reutersov upit o tome nadležni organi nisu odgovorili.

I protivnici saudijske vlasti bili su aktivni na internetu.

Facebook i ostale kompanije identificirale su sumnjive iranske operacije u augustu, kojima su se, posredstvom mreže sajtova i izmišljenih osoba s društvenih mreža, pokušavale proširiti dezinformacije koje bi, između ostalog, naštetile Saudijskoj Arabiji.

Twitter uklonio veliki broj lažnih računa

Iranski zvaničnici nazvali su te tvrdnje “smiješnima”.

Twitter je objavio da je u protekle dvije sedmice uklonio veliki broj lažnih računa koji su narušili pravila korištenja, a mnogo ih potječe iz zemalja Zaljeva.

Reuters je pronašao takve račune i saudijske korisnike koji su na Twitteru dijelili hashtage poput Katarska obavještajna služba ubila je Khashoggija i Saudijska Arabija je najveća mada nema nikakvog dokaza da su Qahtani ili saudijska vlada kontrolirali ili usmjeravali te račune.

Najveći saudijski internetski medij Sabq također je optuživao međunarodne medije, uključujući i Reuters, da su Khashoggijev nestanak koristili da naštete vladi.

Izvor: Agencije