Turska vojska bombardirala kurdske snage u Siriji

Washington je upozorio na posljedice napada na kurdske jedinice (AP)

Turske snage bombardirale su pozicije kurdskih Jedinica za zaštitu naroda (YPG) na istočnoj obali rijeke Eufrat u sjevernoj Siriji, javila je agencija Anadolija.

Meta bombardiranje bila je oblast Zor Magar na zapadu regije Ayn al-Arab, a cilj je sprečavanje, kako navodi Anadolija, “terorističkih aktivnosti”.

Turska je izvela ofanzivu protiv kurdskih snaga u sirijskoj regiji Afrin početkom ove godine i više puta je ponovila da će ih gađati i istočno od Eufrata, prenosi Reuters.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan govorio je ranije da je cilj Ankare osigurati kontrolu nad regijom sjeverne Sirije istočno od rijeke Eufrat, tako što će ukloniti ove jedinice sirijskih Kurda sa tog područja.

Kršenje dogovora iz Sočija

Pripadnici režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegovih saveznika, kako navodi Anadolija, nastavljaju kršiti dogovor o zaštiti primirja postignut u Sočiju i teškim naoružanjem napadati deeskalacijsku zonu Idlib.

Režimske snage i strane oružane grupe koje podržava Iran, teškim naoružanjem napadaju naselja u okviru deeskalacijske zone Idlib.

Uprkos dogovoru iz Sočija o zaštiti primirja, koji su Turska i Rusija postigle 17. septembra, režimske snage povremeno vrše napade na periferiji Latakije, Idliba, Halepa i Hame.

Izvor: Agencije