Umro Gilberto Benetton, jedan od osnivača popularne marke

Ideju o osnivanju kompanije iznio je najstariji brat Luciano Benetton (Reuters)

Gilberto Benetton, jedan od osnivača istoimene konfekcijske marke umro je u ponedjeljak navečer u 77. godini od bolesti, objavila je Italijanska kompanija.

“Gilberto Benetton je umro u svom domu u Trevisu od bolesti. Uz njega su u posljednjim trenutcima bili supruga Lalla, kćeri Barbara i Sabrina i zet Ermanno”, navodi se u šturom saopćenju.

Umro je tri mjeseca nakon mlađeg brata Carla, koji je u julu preminuo u 74. godini.

Gilberto je s braćom Lucianom i Carlom i sestrom Giulianom osnovao kompaniju 1965. godine u Ponzano Venetu, selu na sjeveroistoku Italije, koja je isprva izrađivala pletene odjevne predmete.

Promet od 12,1 milijadi dolara

Ideju o osnivanju kompanije iznio je najstariji brat Luciano, a ubrzo su lagane vunene majice u različitim bojama očarale velik broj ljudi diljem svijeta.

United Colors of Benetton je zatim bio sve uspješniji, da bi između 1982. i 2000. godine postao planetarno popularan zahvaljujući reklamnim kampanjama fotografa Oliviera Toscanija, poput one na kojoj tamnoputa žena doji bijelo dijete.

Gilberto Benetton je bio potpredsjednik Edizione srl, holdinga porodice Benetton koji je 2017. godine ostvario promet od 12,1 milijardi eura.

Izvor: Agencije