Priznanje za ubijenu maltešku novinarku i špansku zviždačicu

Daphne Caruana Galizia iz Malte ubijena je u bombaškom napadu (EPA)

Ubijena malteška novinarka i španska zviždačica dobitnice su nagrade za borbu protiv korupcije za 2018. godinu, objavila je organizacija Transparency International.

Daphne Caruana Galizia iz Malte ubijena je u bombaškom napadu 16. oktobra 2017. godine, što je izazvalo međunarodnu osudu.

Ta 53-godišnja novinarka se isticala naporima u otkrivanju korupcijskih skandala u koje su bili upleteni utjecajni političari, naveo je žiri.

Suprug Caruane Galizie i jedan od njezine trojice sinova primili su nagradu u Kopenhagenu, gdje se istovremeno odvija konferencija o borbi protiv korupcije.

Borba protiv korupcije

Nevladina organizacija Transparency International, čije je sjedište u Berlinu, navodi da je Nagrada za borbu protiv korupcije (Anti-Corruption Award) utemeljena da bi se nagradili pojedinci i skupine koji se bore protiv te pošasti.

Sudobitnica nagrade je Ana Garrido Ramos, bivša djelatnica gradske uprave šireg područja Madrida, koja je predala dokaze o sumnjivim isplatama, što je pokrenulo lavinu u kojoj je pala i španska vlada Mariana Rajoya u junu 2018. godine istaknuli su organizatori.

Garrido Ramos danas je aktivna u kampanji za usvajanje boljih zakona zaštite zviždača u Španjolskoj, s obzirom da je zbog svojih otkrića bila žrtvom uznemiravanja.

Dvoje dobitnika je izabrano između 169 nominiranih pojedinaca i institucija.

Izvor: Agencije