U Rusiji žive 74 milijardera

U Rusiji je veća koncentracija bogatstva među najbogatijima nego u SAD-u (EPA)
U Rusiji je veća koncentracija bogatstva među najbogatijima nego u SAD-u (EPA)

U Rusiji je u 2018. broj milijardera u dolarima porastao za pet od prošle godine i sada ih ima 74, prema godišnjem izvještaju banke Credit Suisse objavljenom u četvrtak, a koje naglašava neujednačenost raspodjele bogatstva u zemlji.

Prema posljednjem izvještaju, 10 posto najbogatijih stanovnika posjeduje 82 posto bogatstva u Rusiji, prenosi Fena.

U Rusiji je veća koncentracija bogatstva među najbogatijima nego u Sjedinjenim Američkim Državama.

To je visok nivo, viši i od nivoa u Sjedinjenim Američkim Državama, 76 posto, gdje je raspodjela bogatstva jedna od najkoncentriranijih u razvijenim zemljama, naglašava izvještaj, prenosi SEEbiz.

Taj nivo je također viši od onog u Kini, 62 posto.

Rast bogatstva

Bogatstvo kućanstava se u Rusiji brzo povećalo tokom prvih godina ovog stoljeća. Između 2000. i 2007. bogatstvo po odrasloj osobi je osam puta povećano, navodi se u dokumentu.

Tečaj je s 25 rubalja za dolar u 2007. porastao na 34 sredinom 2014. i krajem te godine, nakon uvođenja finansijskih sankcija, dosegao je 60 rubalja. Tečaj je sredinom 2018. iznosio 63 rublje za dolar, podsjećaju analitičari iz Credit Suisse.

U martu je predsjednik Vladimir Putin odredio kao cilj svog četvrtog mandata 2018.-2024. godišnji rast od četiri posto i upola nižu stopu siromaštva.

Iako je stopa siromaštva s 29 posto u 2000. pala na 10,7 posto u 2012., prema ruskoj statističkoj agenciji Rosstat, ona je 2016. narasla na 13,5 posto.

Stanje je posebno kritično u provinciji, gdje su daleko od sjaja metropole, plate i penzije jedva dovoljne za preživljavanje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO