Biden: Trump ima čudnu vezu s autokratama

Joe Biden
Agencija KCNA navela je da 'bijesni psi poput Bidena mogu naškoditi mnogim ljudima ako ih se pusti na slobodu' (AP)

Bivši američki potpredsjednik Joe Biden izjavio je u četvrtak da američki predsjednik Donald Trump nije adekvatno reagirao na nestanak saudijskog novinara Jamala Khashoggija te da pretjerano štiti diktatore, javlja Tanjug.

Potencijalni demokratski kandidat na izborima 2020. godine izjavio je za američke medije da je zabrinut da Trump “izgleda ima ljubavnu aferu s autokratama” i tetoši diktatore, uključujući sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, ruskog predsjednika Vladimira Putina i saudijsku kraljevsku porodicu.

Biden je rekao da Tramp ili ne zna šta radi, ili ima apsolutno zbunjujući stav o američkom liderstvu u svijetu, prenio je AP.

Nema osnova za smjenu

On je dodao da se nada da demokrate neće tražiti Trumpovu smjenu ukoliko dobiju većinu u Predstavničkom domu, ocijenivši da trenutno nema osnova za tako nešto.

Biden je kazao da bi se Saudijska Arabija, ako se potvrdi odgovornom za Khashoggijevo moguće ubistvo, apsolutno treba suočiti s posljedicama.

“Ideja da nećemo preduzeti ništa protiv njih je smiješna”, kaže Biden, uz konstataciju da je Khashoggi stanovnik Sjedinjenih Američkih Država i vlasnik “zelene karte”.

Izvor: Tanjug