Hammond: Postepeno rebalansiranje trgovine s Unijom

Richar Hammond kaže da je mala vjerovatnoća da će sporazum o oporezivanju međunarodnih provajdera digitalnih usluga biti postignut uskoro (EPA)

Rebalansiranje trgovine s Evropskom unijom je delikatan proces, koji bi trebalo raditi postepeno, a proizvodni standardi bi trebali ostati isti nakon Brexita, izjavio je britanski ministar finansija Philip Hammond.

Kako prenosi Reuters, on je bio mnogo skeptičniji po pitanju standarda EU-a za finansijske usluge, zato što su, kako kaže, oni podložniji promjeni u kraćem roku.

Kazao je da je mala vjerovatnoća da će sporazum o oporezivanju međunarodnih provajdera digitalnih usluga biti postignut uskoro i istakao da je takva mjera usmjerena na globalne gigante, a ne na kompanije koje se intenzivno razvijaju.

Britanski ministar za Brexit Dominic Raab kazao je da se Velika Britaniju ne smije maltretirati, uputivši oštre kritike EU zbog teških pregovora o razdruživanju.

Premijerka izložena sve većim kritikama

Britanski ministri jedan po jedan su, na godišnjem kongresu vladajuće stranke u Birminghamu, upozorili EU da će podržati razlaz bez sporazuma ako ne pokaže “poštovanje” u pregovorima.

Samo šest mjeseci prije planiranog izlaska iz EU-a, britanska premijerka Theresa May izložena je sve većim kritikama zbog svojeg plana za razlaz s Unijom ne samo u svojoj stranci, nego i u Briselu.

U želji da se sačuva jedinstvo stranke, neki ministri pozvali su da se nezadovoljstvo usmjeri na EU umjesto na premijerku, koju neki euroskeptici optužuju da vodi zemlju u “Brexit samo po imenu”.

U međuvremenu, bivši britanski ministar spoljnih poslova Boris Johnson rekao je na godišnjoj konferenciji vladajuće Konzervativne stranke u Birminghamu da će, ako postane premijer Velike Britanije, odložiti Brexit za najmanje šest mjeseci, prenosi Tanjug.

Kako navodi list, Johnson je ubijeđen da je Velikoj Britaniji potrebno više vremena da se pripremi za odvajanje od Evropske unije.

Izvor: Agencije