Video: Smrtonosna oluja u Kaliforniji

Drivers make their way along a rain soaked road as Souther California is effected by the first winter rainstorm of the season in Encinitas, California, U.S., January 9, 2018.      REUTERS/Mike Blake
REUTERS/Mike Blake
Drivers make their way along a rain soaked road as Souther California is effected by the first winter rainstorm of the season in Encinitas, California, U.S., January 9, 2018. REUTERS/Mike Blake REUTERS/Mike Blake

Zimska oluja pogodila je danas južnu Kaliforniju donoseći rekordne kiše toj američkoj državi, pri čemu je najmanje pet osoba poginulo, a kuće u klizištima pomjerene iz temelja, prenose agencije.

Voda nosi mulj i krš s brdovitih područja kroz naselja do ključne saobraćajnice u toj oblasti.

Beživotna tijela pet osoba pronađena su tokom spasilačkih operacija u naselju Montecito i njegovoj okolini, sjeverozapadno od Los Angelesa, rekao je zvaničnik vatrogasne službe, prenosi AP.

Uništeno je više kuća, dok je neizvjesna sudbina stanovnika naselja do kojih je teško doprijeti zbog oborenih stabala i dalekovoda.

Putevi su blokirani, zbog čega su helikopteri korišteni čak i tokom oluje, a hiljade ljudi ostale su bez struje.

Nalozi za evakuacije

Iz vatrogasnih službi navode da vrše više spasilačkih operacija, te da će ih biti još, kao i da su neki od spašenih bili zatrpani muljem.

Ekipe rade na raščišćavanju krša s puteva u široj oblasti Los Angelesa.

Nalozi za evakuaciju izdani su u ponedjeljak, jer su meteorolozi prognozirali klizišta na brdima gdje su dosad najveći požari u Kaliforniji bjesnjeli prošlog mjeseca.

Prva značajna oluja ove sezone donijela je većem dijelu Kalifornije jake vjetrove i olujno nevrijeme, a rekordne kišne padavine zabilježene su u zaljevskoj oblasti San Franciska.

Meteorolozi su izdali upozorenja na poplave i prognozirali da bi val hladnoće s jakim vjetrovima mogao donijeti Los Angelesu veću količinu kiše nego što je palo u proteklih deset mjeseci ukupno. 

Izvor: Agencije


Povezane

Vlasti u južnoj Kaliforniji izdaju nove naredbe za evakuaciju jer se šumski požari, koji prijete priobalnim gradovima, nastavljaju širiti. Vatrogasci upozoravaju da bi požar u blizini Santa Barbare mogao postati najgori u historiji te savezne države. Prilog Roba Reynoldsa.

Oko 200.000 stanovnika Južne Kalifornije evakuirano je u posljednjih šest dana kako bi izbjegli velike požare koji su izbili 4. decembra. Brojni stanovnici grada Venture su po povratku pronašli samo uništene domove.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO