Mediji: Pobunjenici u Siriji uništili sedam ruskih aviona

Uništena su najmanje četiri bombardera Su-24, dva lovca Su-355 i jedan transportni avion (EPA)

Najmanje sedam ruskih aviona uništili su pobunjenici granatiranjem 31. decembra u zračnoj bazi Hmeymim u Siriji, izvijestio je kasno u srijedu ruski dnevnik Komersant navodeći dva izvora.

U najvećem gubitku oružja u jednom napadu za Rusiju otkad je počela zračne udare u Siriji u jesen 2015. ranjeno je više od deset pripadnika oružanih snaga u napadu “radikalnih islamista”, piše u izvještaju.

Najmanje četiri bombardera Su-24, dva lovca Su-35 i jedan transportni avion An-72, kao i skladište municije uništeni su granatiranjem, naveo je Komersant na svom sajtu, navodeći dva “vojno-diplomatska” izvora.

Pad helikoptera

U minobacačkom napadu pobunjenika na vazduhoplovnu bazu Hmeymim u Siriji, u novogodišnjoj noći, poginula su dva ruska vojnika, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

“Noću, 31. decembra, aerodrom Hmeymim našao se pod iznenadnom minobacačkom vatrom od strane mobilne subverzivne grupe. U granatiranju su poginula dvojica vojnika”, piše u saopštenju.

Ministarstvo je, takođe, istaklo da nisu tačni medijski izvještaji da je u tom napadu uništeno sedam aviona, navodi Tas s.

“Ruska vazduhoplovna borbena grupa je spremna i nastavlja da u potpunosti ispunjava svoju misiju”, dodaje se u saopštenju.

Ranije u srijedu Ministarstvo je reklo da se helikopter Mi-24 srušio pri slijetanju u Siriji 31. decembra zbog tehničkog nedostatka i da su poginula dva pilota.

Prošlog mjeseca Rusija je počela uspostavu trajne prisutnosti u Hmeymimu i pomorskoj bazi u Tartousu mada je predsjednik Vladimir Putin naredio “znatno” povlačenje svojih vojnih snaga iz Sirije proglasivši njihov posao uglavnom obavljenim.

Izvor: Agencije