Jemen: Smrtonosni napad na snage koje podržava UAE

Napad je sličan prethodnim operacijama Al-Kaide na Arabijskom poluotoku, koja djeluje u toj oblasti (Reuters)

U eksploziji automobila bombe na kontrolnom punktu u Jemenu poginulo je najmanje 15 osoba. Kako prenosi Reuters, zvaničnici su saopćili da su u napadu ranjene tri osobe.

Taj kontrolni punkt pod vodstvom je lokalnih snaga, koje podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati.

UAE je dio velike arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, koja je intervenisala u Jemenu tokom građanskog rata 2015. u pokušaju da vrati na vlast predsjednika Abd-Rabbuha Mansoura Hadija nakon što su šiitski pobunjenici Husi krenuli na luku Aden i primorali ga da pobjegne u Rijad.

Očevici su rekli da su naoružani muškarci počeli pucati nakon što se bombaš samoubica dovezao automobilom napunjenim eksplozivom do kontrolnog punkta na sjeveroistoku Ataqa, glavnog grada provincije Shabwa.

Napad sličan operacijama Al-Kaide

Još niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali agencija navodi da je on sličan prethodnim operacijama Al-Kaide na Arabijskom poluotoku (AQAP), koja djeluje u toj oblasti.

Elitne snage Shabwa, koje su tretirali Emirati u okviru borbe protiv boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), protjerale su pobunjenike AQAP-a iz Ataqa u velikoj vojnoj operaciji prošle godine u augustu.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize, koja je krajem 2014. eskalirala u građanski rat.

Pobunjenički pokret kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u državi, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015, kad je Saudijska Arabija sa saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Izvor: Agencije