Susret lidera njemačkih stranaka, pregovori počinju 7. januara

Alternativa izborima je manjinska vlada, a Horst Seehofer kaže da takvu opciju ne podržava (EPA)

Njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije Angela Merkel sastala se u srijedu s liderima druge dvije stranke, Socijaldemokratske partije i Kršćansko-socijalne unije, kako bi se pripremili za preliminarne razgovore za formiranje vladajuće koalicije, koji će početi u nedjelju, 7. januara.

Lider SPD-a Martin Schulz izjavio je ranije da će se pregovori u srijedu fokusirati na tehničke probleme prije nego na politička pitanja, prenosi Reuters.

Na sastanku je bio prisutan i lider CSU-a Horst Seehofer, čija stranka zahtijeva tvrđu liniju po pitanju imigracije.

CSU će od četvrtka do subote održati sastanak na kome će se raspravljati o političkoj poziciji te stranke.

Ostaje opcija ‘Velike koalicije’

Te tri stranke čine “Veliku koaliciju”, koja vlada Njemačkom od 2013. godine, međutim, na izborima održanim u septembru prošle godine sve tri su izgubile glasove birača.

SPD je ranije odlučio početi pregovore sa strankom njemačke kancelarke, ali je Schulz tada napomenuo da taj proces ne znači da će automatski biti formirana nova vladajuća koalicija.

On je tada kazao da je Njemačkoj potrebna nova kultura upravljanja i da bilo koji sporazum s konzervativcima zahtijeva promjene dosadašnje “Velike koalicije”, koja je vladala državom prethodnih godina.

Schulz je rekao da su manjinska vlada i druge opcije i dalje moguće.

Izvor: Agencije