Oglas protiv Lorde nakon otkazanog koncerta u Izraelu

Lorde otkazala planirani koncert nakon poziva aktivista pokreta za bojkot i sankcioniranje Izraela (EPA)

Popularna pjevačica Lorde sa Novog Zelanda našla se na meti osuda proizraelskih organizacija nakon što je otkazala planirani koncert u Tel Avivu nakon poziva aktivista pokreta za bojkot i sankcioniranje Izraela. 

Aktivisti pokreta Boycott, Divestment, Sanctions (BDS) objavili su otvoreno pismo 21-godišnjoj pjevačici, pozivajući je da ne pjeva u Izraelu jer tako “podržava politiku izraelske vlade protiv Palestinaca”. 

Lorde je zbog toga otkazala nastup zbog čega su uslijedile brojne kritike izraelskih zvaničnika i nekih grupa.

Ministrica kulture Izraela Miri Regev rekla da se nada da će Lorde “odustati od svoje odluke”, dok je izraelski ambasador na Novom Zelandu Itzhak Gerberg pozvao pjevačicu da lično s njim razgovara o ovom problemu. 

Uoči Nove godine, proizraelska grupa objavila je oglas na cijeloj stranici Washington Posta u kojem je optužuju da je “puna predrasuda” i da je izabrala da stane uz one “koji su posvećeni izraelskom fiskalnom uništenju”. 

Mnogi su osudili ovaj oglas, navodeći da se radi o “maltretiranju”. 

‘Kulturni bojkot djeluje’

Justine Sachs, Jevrejka sa Novog Zelanda, koja je učestvovala u pisanju otvorenog pisma pjevačici, rekla je za Al Jazeeru da je bila “presretna i iznenađena” kada je saznala da je Lorde otkazala nastup. 

Dodala je da ona i palestinska aktivistica Nadia Abu-Shanab, s kojom je napisala pismo, jako vole muziku ove pjevačice i da su znali da je angažirana javna ličnost. 

Prema mišljenju Ilana Pappea, profesora na Univerzitetu Exter, ovakva odluka pjevačice pokazuje da “kulturni bojkot djeluje”. 

“Lorde nema političku pozadinu, nije aktivistica. To je bila čista reakcija savjesne mlade žene koju je njena pristojnost dovela do ovakvog čina. Tu Izrael ne može ništa i to ga izluđuje. Zbog toga imamo neprimjerenu reakciju”, rekao je Pappe. 

Aktivisti tvrde da je ovo velika pobjeda za pokret BDS koji je počeo 2005. godine, nakon što su palestinske nevladine organizacije uputile poziv “ljudima od savjesti” širom svijeta da prekinu kulturne, akademske i ekonomske veze sa državom Izrael.  

Izvor: Al Jazeera