Strani borci uz Kurde protiv Turske u Afrinu

Turska vojska je objavila kako je tokom operacije ubijeno 'najmanje 260 pripadnika PKK-a, PYD-a, YPG-a i ISIL-a' (Anadolija)

Američki, britanski i njemački dobrovoljci, koji su se borili protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant u kurdskim jedinicama u Siriji, sada se nalaze u pokrajini Afrin kako bi se suprotstavili turskom napadu, kazao je zvaničnik kurdskih Sirijskih demokratskih snaga u srijedu, prenosi agencija Reuters.

Turska posljednjih dana vodi ofanzivu u većinski kurdskoj pokrajini Afrin, zajedno sa Slobodnom sirijskom armijom, koju je i ranije podržavala, podsjeća ova agencija.

“Postojala je želja dijela stranih boraca koji su se borili u Raqqi i koji se bore u Dei ral-Zoru da odu u Afrin”, rekao je Reutersu zvaničnik SDF-a Redur Xelil.

On je odbio kazati kada su strani borci otišli u Afrin te kako je riječ o “desecima”.

“Oni će voditi borbe protiv turske invazije. Riječ je o Amerikancima, Britancima, Nijemcima… raznim nacionalnostima iz Evrope, Azije i Amerike”, istakao je Xelil.

Razgovor Erdogana i Putina

Sa druge strane, turske oružane snage su saopćile kako je u utorak, tokom Operacije “Maslinova grana”, ubijeno “osam terorista” u napadu na turske jedinice u tom području, prenose lokalni mediji.

Ranije je vojska Turske objavila kako je tokom operacije, koja je počela krajem prošle sedmice, ubijeno “najmanje 260 pripadnika Radničke partije Kurdistana, Partije demokratske unije, Jedinice narodne zaštite i ISIL-a”.

Kako navodi turski Generalštab, operacija za cilj ima “uspostavu sigurnosti i stabilnosti duž turskih granica i u ovoj regiji, kao i zaštitu sirijskog naroda od opresije i okrutnosti terorista”.

U utorak je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao telefonom s ruskim kolegom Vladimirom Putinom o turskoj vojnoj operaciji na sjeverozapadu Sirije, a ranije je o tome razgovarao i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, javljaju agencije.

Erdogan je naglasio kako je cilj operacije očistiti regiju Afrin od organizacija kao što su Jedinice narodne zaštite i ISIL, prenosi Anadolija.

Izvor: Al Jazeera i agencije