Hiljade na protestima zbog dolaska Trumpa u Davos

Ljevičari su organizovali proteste pod motom 'Trump nije dobrodošao' (EPA)

Protivnici kapitalizma organizovali su proteste u više švajcarskih gradova u znak protesta protiv dolaska američkog predsjednika Donalda Trumpa na Svjetski ekonomski forum u Davosu.

Ljevičari su organizovali proteste pod motom “Trump nije dobrodošao” i “Razbijte WEF”, prenosi Reuters.

Protesti su održani na trgovima u Zürichu, Ženevi, Lozani i Fribourgu, odakle su demonstranti poručili: “Svjetski ekonomski fijasko”, “Rasist – seksist – kapitalist” te “Ne diraj ženska prava”.

Organizator protesta u Ženevi rekao je za Reutersovu televiziju: “Dok švicarsko Savezno vijeće [švicarska vlada] priprema crveni tepih dobrodošlice za g. Trumpa, mi mislimo da narod ima šta reći.”

Na skupu i predstavnici regije

Istakao je da je “ta politika neprihvatljiva, jer je cilj te politike svesti svijet na vatru i krv i osigurati dominaciju moćnih ljudi nad ostatkom svijeta”.

Trump će se u Davosu sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, predsjednikom Ruande Paulom Kagameom i drugim čelnicima, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Herbert Raymond McMaster.

Forumu u Davosu prisustvovat će i predstavnici zemalja regije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Davosu će boraviti od srijede do 26. januara.

Vučić će prisustvovati skupovima na kojima će se obratiti njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Francuske Emmanuel Macron, predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, kao i Donald Trump.

Na forumu svjetskih ekonomskih lidera predsjednik Srbije obratit će se skupu na temu “Evropa u svetu” iz ugla regije zapadnog Balkana i sa čelnicima regije učestvovati na sesiji o ubrzanom procesu dugoročnog razvoja zapadnog Balkana, saopćila je Služba za saradnju s medijima predsjednika Srbije.

Plenković na tri rasprave

Forumu će prisustvovati i premijer Hrvatske Andrej Plenković, koji će imati niz bilateralnih susreta sa svjetskim političkim čelnicima i predstavnicima poslovnog svijeta.

Hrvatski premijer u Davos stiže rano u četvrtak i učešće na Forumu počet će susretom s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, rečeno je za Hinu iz Vlade, nakon čega će prisustvovati obraćanju predsjednika Evropske komisije.

Osim s Netanyahuom, Plenković će u četvrtak imati susret s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom, holandskim premijerom Markom Rutteom, albanskim premijerom Edijem Ramom i ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

Plenković će na Forumu učestvovati u tri rasprave, javlja agencija Hina.

Bosnu i Hercegovinu na prestižnom forumu u Švicarskoj predstavljat će predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i šef diplomatije Igor Crnadak. 

Zvizdić će učestvovati u petak u radu posebne sesije “Ubrzanje dugoročnog razvoja zapadnog Balkana”.

Sesija o zapadnom Balkanu

On će učestvovati na sesiji posvećenoj zapadnom Balkanu, u okviru Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Na sesiji posvećenoj zapadnom Balkanu, na kojoj će poseban naglasak biti stavljen na regionalnu saradnju, ekonomski razvoj i jačanje stabilnosti i sigurnosti, učestvovat će predsjednik Vlade Bugarske Bojko Borisov, komesar EU-a za politiku proširenja Johannes Hahn, zamjenik generalnog sekretara UN-a Jeffrey D. Feltman, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, predsjednik Vlade Makedonije Zoran Zaev, predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Vlade Albanije Edi Rama i predsjednik Kosova Hashim Thaci.

Posebnu sesiju o zapadnom Balkanu otvorit će predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma Borge Brende, a Feltman i Hahn održat će uvodne govore.

Izvor: Agencije