Sjeverna Koreja i SAD sučelili stavove na forumu o razoružanju

Sjeverna Koreja razvija projektilsku i nuklearnu tehnologiju, koja je u suprotnosti s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a (EPA)

Sjeverna Koreja objavila je da posjeduje “moćno i pouzdano” nuklearno oružje kojim se može suprotstaviti bilo kojem napadu, istovremeno optuživši Sjedinjene Američke Države da razmještaju vojnu opremu u blizini pod izgovorom da garantiraju sigurnost Zimskih olimpijskih igara u Pyeongchangu.

“Opasno je negativno utjecati na vrlo pozitivnu atmosferu koja vlada u međukorejskim odnosima, a takvo bi ponašanje ponovno moglo dovesti do ekstremne faze sukoba”, izjavio je Han Tae-song, sjevernokorejski ambasador pri UN-u, prenosi Hina.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in u ponedjeljak je kazao da je “zatopljenje” odnosa između dvije Koreje prije održavanja Zimskih olimpijskih igara izuzetna prilika za SAD i Sjevernu Koreju te da bi se ona trebala iskoristiti za raspravu o sjevernokorejskim programima naoružanja.

Sjeverna Koreja razvija projektilsku i nuklearnu tehnologiju, koja je u suprotnosti s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a istovremeno stalno prijeteći SAD-u i Japanu.

Han je u govoru održanom na UN-ovoj konferenciji o razoružanju u Ženevi kazao da su nuklearni testovi izvedeni prošle godine omogućili njegovoj zemlji da usavrši nacionalnu nuklearnu silu na transparentan način.

‘Moćno oružje’

“Sjeverna Koreja konačno posjeduje moćno i pouzdano oružje”, rekao je na forumu u Ženevi.

“Ponosan sam što mogu reći da je nuklearno oružje Sjeverne Koreje u stanju suzbiti bilo kakvu nuklearnu prijetnju Sjedinjenih Američkih Država te predstavlja moćno odvraćanje koje sprečava SAD da počne avanturistički rat”, kazao je, dodavši da Sjeverna Koreja ne namjerava zloupotrijebiti svoju nuklearnu snagu.

To bi se moglo dogoditi jedino u slučaju da neprijateljske snage povrijede njene interese ili suverenitet.

Američki ambasador za razoružanje Robert Wood rekao je: “Sjedinjene Američke Države neće priznati Sjevernu Koreju kao državu s nuklearnim oružjem.”

“Ako se Sjever želi vratiti i biti u milosti međunarodne zajednice, zna šta treba učiniti – mora poduzeti korake prema denuklearizaciji Korejskog poluotoka.”

Izvor: Agencije