Putin i Porošenko kontaktiraju, ali daleko od javnosti

utin i Porošenko
Vladimir Putin i Petre Porošenko na pregovorima o Ukrajini u Minsku (Reuters)

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov saopćio je da postoje kontakti između predsjednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Petra Porošenka, ali “daleko od očiju javnosti”.

On, međutim, nije precizirao koliko kontakata su predsjednici imali, niti kada se to posljednji put dogodilo.

“Takvi sastanci se održavaju, ali o njima ne izdajemo saopćenja”, rekao je Peskov.

Tanjug podsjeća da su se Putin i Porošenko sastali u Berlinu u jesen 2016. godine, u okviru samita posvećenog rješavanju sukoba na istoku Ukrajine, gdje je u posljednje tri godine poginulo više d 10.000 ljudi.

Zakon upozorava na agresiju

Rusija je u četvrtak optužila ukrajinske vlasti da pripremaju novi rat, nakon što je Ukrajina izglasala zakon kojim oružani sukob koji četiri godine traje na istoku zemlje naziva “ruskom privremenom okupacijom”.

Zakon, koji je u četvrtak donijelo 280 ukrajinskih zastupnika, upozorava na rusku oružanu agresiju i samoproglašene narodne republike Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine naziva privremeno okupiranim teritorijima.

Tekstom se predviđa da ukrajinska vojska preuzme vođenje operacija u područjima sukoba, koje su do sada bile povjerene službama sigurnosti.

Usvajanjem tog zakona, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko dobija “neograničene ovlasti, poput diktatora kojim može ugušiti svako neslaganje”, ocijenilo je u saopćenju rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Izvor: Agencije