Davos: Moguć ‘epski sudar’ Merkel i Macrona s Trumpom

Davos je prilika da evropski čelnici potvrde predanost reformi EU-a (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel razmatra mogućnost da se pridruži francuskom predsjedniku Emmanuel Macronu, koji je već najavio učešće na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, javlja agencija Reuters.

To bi, kako ocjenjuje agencija, mogao biti epski sudar različitih pogleda na svijet, s obzirom na to da je učešće na Forumu već najavio američki predsjednik Donald Trump.

Merkel je u važnim pregovorima o formiranju vlasti nakon izbora i očekivalo se da će preskočiti ovogodišnji susret u švicarskom skijalištu.

Ali, nakon što je preliminarni dogovor postignut, zvaničnici ističu da bi možda Merkel mogla doći na Forum, gdje će posljednjeg dana govoriti upravo Trump.

Predanost reformama EU-a

Tako bi njemačka premijerka najavila veliki povratak na svjetsku scenu nakon nekoliko mjeseci izbivanja zbog problema s formiranjem vlasti poslije izbora.

Također, francuski čelnik Macron govorit će dva dana prije Trumpa, a ako dođe i Merkel, to bi mogla biti prilika da evropski čelnici potvrde predanost reformi EU-a i zajednički se suprotstave Trumpovim pogledima na globalna događanja.

Svjetski ekonomski forum u Davosu, 48. po redu, bit će održan od 23. do 26. januara.

Izvor: Agencije