Mijanmarska vojska priznala smaknuće deset Rohinja

Seljani i članovi sigurnosnih snaga priznali su da su počinili ubistvo, potvrdila je vojska (EPA)

Mijanmarska vojska potvrdila je da su njezini pripadnici usmrtili desetoricu uhvaćenih Rohinja muslimana na početku rujna nakon što su lokalni budistički stanovnici natjerali zarobljene muškarce u iskopane grobove.

“Seljani i članovi sigurnosnih snaga priznali su da su počinili ubojstvo”, priopćila je vojska. 

Riječ je o rijetkom priznanju prijestupa mijanmarske vojske vezano za njihove operacije u zapadnoj saveznoj državi Rakhine. 

Vojska Mijanmara 25. kolovoza počela je veliku protuofenzivu na sjeveru te pokrajine kao odgovor na napade Rohinja, pokrenuvši time egzodus više od 650.000 pripadnika te manjine. 

Ujedinjeni narodi i Sjedinjene Američke Države proglasili su djelovanje vojske etničkim čišćenjem.

Mijanmar to odbacuje, tvrdeći da su njegove snage provodile legitimne operacije protiv pobunjenika. 

Pronađena masovna grobnica

Vojska je 18. prosinca objavila da je u priobalnom gradu Inn Dinu pronađena masovna grobnica s deset tijela i da je imenovala istražitelja u tom slučaju.  

Vojska je objavila da je u istrazi otkriveno da su pripadnici snaga sigurnosti ubili deset ljudi i da će zbog toga odgovarati.

Vojska je 1. rujna provodila “operaciju čišćenja” na tom području kad ih je “200 bengalskih terorista napalo štapovima i mačevima”, objavila je vojska u priopćenju na Facebook-stranici svog zapovjednika, generala Mina Aunga Hlainga. 

Vojska Rohinje zove “Bengalcima”, a oni odbacuju taj termin jer implicira da su ilegalni migranti iz Bangladeša. 

Nakon što su snage sigurnosti potjerale većinu napadača, ulovljeno ih je deset.

“Oni su, sukladno proceduri, trebali biti predani policiji, no militanti su bez prestanka napadali i eksplozivima uništili dva vozila”, tvrdi vojska.

Natjerali ih u grobove

“Nije bilo uvjeta za prijevoz desetorice bengalskih terorista u policijsku stanicu, pa je odlučeno da budu smaknuti”, priopćila je vojska, govoreći o rezultatima istrage. 

Bijesni budistički seljani koji su izgubili rodbinu u napadima htjeli su ubiti Rohinje, pa su ih izboli nakon što su ih natjerali u grobove na rubu sela. Zatim su ih pripadnici snaga sigurnosti ustrijelili, otkrila je vojska. 

“Protiv stanovnika sela i pripadnika snaga sigurnosti koji su prekršili zakon bit će poduzeta akcija”, naglašava se u priopćenju. 

Istragu predvodi general-pukovnik Aye Win, koji je vodio i veći slučaj u studenom u kojemu je zaključeno da nisu počinjena nikakva zlodjela. 

Izvor: Agencije