Putin naložio da se tuži američka vlada

Za početak ću dati nalog Ministarstvu vanjskih poslova da se obrate sudu, da vidimo kako funkcionira taj hvaljeni američki pravosudni sistem, kaže Putin (Arhiva)

Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je Ministarstvu vanjskih poslova da tuži američku vladu zbog zapljene svojine ruskih diplomatskih predstavništava u SAD-u, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin je ranije najavio da će naložiti preduzimanje pravne akcije znog kršenja svojinskih prava Rusije od strane Washigtona, podsjeća Reuters.

“Za početak ću dati nalog Ministarstvu vanjskih poslova da se obrate sudu, da vidimo kako funkcionira taj hvaljeni američki pravosudni sistem”, rekao je ranije Putin na konferenciji za novinare.

Prodaja diplomatske imovine

On je, također, rekao da Rusija zadržava pravo da dodatno smanji broj američkog diplomatskog osoblja u Moskvi i da iz zemlje protjera još do 155 njih, ali je dodao da to Moskva neće uraditi u ovom trenutku.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je ranije za televiziju Rossiya 1 da su SAD informirale Rusiju, koristeći kanale State Departmenta, da očekuju da im bude prodata ruska diplomatska imovina koja se nalazi na skupim lokacijama u San Franciscu i Washingtonu.

SAD je u subotu preuzeo kontrolu nad tri diplomatska objekta Rusije na američkom tlu – zgradu generalnog konzulata u San Franciscu i sjedišta trgovinskih misija u Washingtonu i New Yorku.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO