Vijeće sigurnosti UN-a raspravlja o Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja izvela je šestu i najsnažniju nuklearnu probu (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda okupilo se u New Yorku na hitnom sastanku kako bi razgovaralo o posljednjem sjevernokorejskom nuklearnom pokusu i mogućnosti novih međunarodnih sankcija protiv Sjeverne Koreje.

Veleposlanica SAD-a pri UN-u, Nikki Haley poručila je da je vrijeme da Vijeće sigurnosti uvede “najsnažnije moguće mjere” protiv te zemlje, jer “što je previše, previše je”.

Haley je kazala da dosadašnji pristup 15-članog Vijeća sigurnosti od 2006. nije urodio plodom i rekla je da sjevernokorejski vođa Kim Jong Un “priziva rat”.

“Unatoč našim naporima sjevernokorejski nuklearni program napreduje i opasnije je nego ikad. Rat nikad nije nešto što SAD želi. ne želimo ni sad. No strpljenje naše zemlje nije neograničeno”, kazala je Haley članicama Vijeća sigurnosti.

Kineski predstavnik na sjednici je pozvao Sjevernu Koreju da prestane poduzimati korake koji su pogrešni i pogoršavaju stanje, te da se okrenu dijalogu.  

Japan traži nove sankcije

Prije početka sjednice Japan je tražio novu rezoluciju o sankcijama. Nove mjere bi zahvatile sjevernokorejski uvoz nafte i njihove radnike u tom sektoru, što je 5. kolovoza bilo izostavljeno iz posljednjeg niza sankcija.

“Japan zahtijeva da Vijeće sigurnosti osudi posljednje poteze Sjeverne Koreje i radi na novoj rezoluciji koja predviđa sankcije Pjongjangu”, rekao je japanski veleposlanik pri UN-u Koro Bessho.

Francuski veleposlanik pri UN-u Francois Delattre je naglasio da je “prijetnja iz regionalne prerasla u globalnu”.

Sjeverna Koreja u nedjelju je testirala novu hidrogensku bombu u dosad najsnažnijoj eksploziji.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres osudio je nuklearnu probu Sjeverne Koreje kao “duboko destabilizirajuću po regionalnu sigurnost” i pozvao rukovodstvo te zemlje da prestane s takvim potezima, priopćio je Guterresov glasnogovornik.

“Ovaj čin je još jedno ozbiljno kršenje međunarodnih obaveza Sjeverne Koreje i podriva međunarodne napore u cilju neširenja nuklearnog oružja i razoružanja. Taj akt je, također, duboko destabilizirajući po regionalnu sigurnost”, navodi se u priopćenju.

Izvor: Agencije