Porošenko: SAD podržava mirovnu misiju u Ukrajini

Povlačenje je trebalo početi 4. novembra (AFP)
Povlačenje je trebalo početi 4. novembra (AFP)

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko prenio je da je američki predsjednik Donald Trump podržao razmještanje mirovnih snaga Ujedinjenih naroda na pobunjenom istoku Ukrajine i uz cijelu granicu s Rusijom.

Nakon susreta s Trumpom u New Yorku, Porošenko je izjavio: “Iznimno sam zadovoljan do sada neviđenom razinom suradnje između Ukrajine i SAD-a.”

Prema njegovim riječima, Trump podržava razmještanje “plavih šljemova”, “uključujući i nekontrolirani dio rusko-ukrajinske granice, što bi spriječilo mogućnost ulaska ruskih vojnika i opreme”.

I ruski je predsjednik Vladimir Putin ovoga mjeseca dao naslutiti da će UN-ove snage biti raspoređene na istoku Ukrajine.

Sukobi traju četvrtu godinu

No, Moskva je odbacila ukrajinski prijedlog da Rusi ne sudjeluju u misiji koju Kijev želi na dijelu granice s Rusijom izvan njegove kontrole.

Rusija je ranije tražila od Vijeća sigurnosti UN-a da dopusti raspoređivanje lako naoružane vojne misije na istoku Ukrajine, ali jedino za zaštitu promatrača Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u tom području.

U sukobu na istoku Ukrajine, koji traje od travnja 2014. godine, poginulo je više od 10.000 osoba.

Najmanje 600 promatrača OESS-a kontrolira poštivanje mirovnih sporazuma u Ukrajini.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO