Pomorske vježbe Kine i Rusije blizu obala Sjeverne Koreje

Rusija, Kina, Pomorske vježbe
Prvi dio kinesko-ruskih pomorskih vježbi ove godine odvijao se na Baltičkom moru u julu (EPA)

Kina i Rusija započele su u ponedjeljak pomorske vojne vježbe blizu obala Sjeverne Koreje, u vrijeme nastavka napetosti zbog nuklearnih ambicija ove izolirane države, a uoči ovotjedne Opće skupštine Ujedinjenih naroda, navodi Reuters.

Agencija podsjeća da je Sjeverna Koreja prošlog petka lansirala raketu koja je preletjela Japan, drugu u posljednja tri tjedna.

Prethodno je 3. rujna izvela šestu i do sada najsnažniju nuklearnu probu, prkoseći međunarodnom pritisku, prenosi Tanjug.

Drugi dio vježbi

Navodi se da je kineska službena agencija Xinhua objavila da će se zajedničke pomorske vježbe odvijati između Zaljeva Petra Velikog, u neposrednoj blizini ruske dalekoistočne luke Vladivostok i nedaleko od rusko-sjevernokorejske granice i južnog dijela Ohotskog mora, u području sjeverno od obala Japana.

Ovo je drugi dio kinesko-ruskih pomorskih vježbi ove godine, nakon prvog dijela koji se odvijao na Baltičkom moru u srpnju.

Agencija Reuters navodi da Xinhua nije izravno povezala održavanje vježbi s aktualnim napetostima u vezi Sjeverne Koreje.

Sjevernokorejski državni odbor objavio je prošli tjedan da će Sjeverna Koreja nuklearnim oružjem “potopiti” Japan i svesti Sjedinjene Američke Države “na pepeo i mrak” zbog toga što su te dvije zemlje podržale rezoluciju UN-a kojom se pooštravaju sankcije protiv Pjongjanga.

Usvojene nove sankcije

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je prethodno usvojilo nove sankcije Sjevernoj Koreji, nakon šestog i najjačeg nuklearnog testa, te joj nametnulo zabranu izvoza tekstila i ograničenje uvoza sirove nafte.

Riječ je o devetoj rezoluciji o sankcijama Sjevernoj Koreji, koja je izglasana jednoglasno u 15-članom Vijeću sigurnosti od 2006. godine, vezano za njezin balistički i nuklearni program.

Sjedinjene Američke Države ublažile su prvobitni tekst rezolucije, kako bi za nju pridobile podršku Kine i Rusije, saveznika Pjongjanga.

Izvor: Agencije