Khamanei: Oštro ćemo reagirati na pogrešan potez SAD-a

Donald Trump, Rex Tillerson
Donald Trump do polovice oktobra treba odlučiti hoće potvrditi da se Iran pridržava nuklearnog sporazuma (EPA)

Vrhovni lider Irana, ajatolah Ali Khamanei je izjavio kako Islamska Republika neće dozvoliti da joj SAD prijeti i da će njegova zemlja snažno reagirati na bilo kakav “pogrešan potez” Washingtona u vezi s nuklearnim sporazumom s Teheranom.

On je rekao da Iran ostaje nepokolebljiv u svojem stavu i da će se “bilo kakav pogrešan potez nasilničkog režima u pogledu nuklearnog sporazuma suočiti s reakcijom Islamske Republike”, prenosi Reuters, pozivajući se na iransku državnu televiziju.

“Danas, unatoč svim obećanjima i razgovorima, stav Amerike prema ovim pregovorima i njihovom ishodu je u potpunosti nepravedan i svodi se na zastrašivanje”, kazao je Khamenei u obraćanju diplomcima iranske policijske akademije, prenosi Tanjug.

Optužbe američkog Ministarstva financija

Khamenei je poručio Amerikancima da “neće biti povlačenja Islamske Republike i da to trebaju znati”.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak da Iran krši “duh” sporazuma iz 2015. godine u skladu s kojim su Iranu ublažene sankcije u zamjenu za ograničavanje nuklearnog programa Teherana.

Američko Ministarstvo financija je optužilo 11 iranskih pojedinaca i kompanija da podržavaju iranski balistički raketni program ili Čuvare revolucije ili pak da su angažirani u kibernetičkim napadima na financijski sustav SAD-a.

Ministarstvo vanjskih poslova Irana osudilo je kao “kontinuiranu iranofobiju” odluku Washingtona donesenu u četvrtak da uvede sankcije za 11 pojedinaca i firmi, uključujući dvije sa sjedištem u Ukrajini, prenijela je agencija Irna.

Washington je u četvrtak, također, produžio neke odredbe o ublažavanju sankcija Iranu u skladu s nuklearnim sporazumom postignutim sa svjetskim silama, ali je napomenuo da tek treba odlučiti hoće li sporazum ostati na snazi.

IAEA: Iran se pridržava sporazuma

Trump do polovice listopada treba odlučiti hoće li potvrditi da se Iran pridržava nuklearnog sporazuma, a ako to ne učini, Kongres ima rok od 60 dana da donese odluku o tome hoće li sankcije Teheranu ponovno biti uvedene, napominje britanska agencija.

Generalni direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju Yukiya Amano izjavio je nedavno da se Iran pridržava pravila dogovorenih sporazumom o iranskom nuklearnom programu koji je potpisao sa šest svjetskih sila 2015. godine.

Izvor: Agencije