Izrael zabrinjava Hamasova upotreba dronova

U februaru su izraelski vojnici uočili nekoliko bespilotnih letjelica u Pojasu Gaze (EPA)

Shabtay Bendet, vojni dopisnik izraelskog informativnog portala Walla, kaže kako su u posljednje vrijeme učestala upozorenja visokorangiranih oficira izraelske vojske zbog toga što Islamski pokret otpora Hamas sve češće koristi bespilotne letjelice.  

Dodaje kako su ova upozorenja sve glasnija, s obzirom na to da su izraelski vojnici u subotu navečer pronašli bespilotnu letjelicu opremljenu kamerom za snimanje iz zraka koja je pala na izraelsku teritoriju. Letjelica je lansirana je iz Pojasa Gaze i pronađena je u južnom dijelu izraelske granične oblasti s Gazom, a zatim je premještena kako bi se provela potrebna ispitivanja.    

Pojašnjava da izraelska vojska u posljednje vrijeme sve češće organizira radionice za podizanje svijesti vojnika o mogućnosti da neprijateljske oružane organizacije krijumčare bespilotne letjelice na Zapadnu obalu s namjerom da ih iskoriste u oružanim operacijama. 

Sigurnosne službe strahuju da će Palestinci upotrijebiti bespilotne letjelice za prikupljanje obavještajnih podataka o aktivnostima vojske na palestinskoj teritoriji, uključujući i nadzor vojnih punktova ili operacija koje provode specijalne snage, kao i prikupljanje podataka o izraelskim doseljeničkim naseljima.  

Obavještajni podaci

Postoji i ta mogućnost da će naoružane ćelije iskoristiti letjelice opremljene kamerama za snimanje iz zraka kojima se može upravljati iz daljine za vrijeme izvođenja napada. Ove letjelice bi naoružanim grupama vraćale informacije i prenosile ih u realnom vremenu. 

Bendet ističe da bi najopasniji scenarij bio taj da ove letjelice budu opremljene eksplozivom ili oružjem na čijoj meti bi se našle naseljene oblasti ili vojna infrastruktura u Izraelu, što evocira sjećanje na iskustvo s grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji gdje su dronovi korišteni kao borbeno sredstvo.   

U izvještaju se navodi da u posljednjih nekoliko mjeseci Hamas sve češće koristi bespilotne letjelice s kamerama kojima prikuplja obavještajne podatke, nakon što je veliki broj njih prokrijumčaren kroz tunele iz Egipta. 

Borci Hamasa počeli su provoditi obuku o načinu upotrebe i usmjeravanju ovih letjelica na sjeveru i jugu Pojasa Gaze, nedaleko od granične ograde između Gaze i Izraela, gdje snimaju vojne lokacije i izraelske poljoprivrednike.

U februaru su izraelski vojnici uočili nekoliko bespilotnih letjelica u Pojasu Gaze, no one su ubrzo nestale iz vidokruga. Vojska je otvorila istragu o ovom incidentu. 

Izvor: Al Jazeera