Evakuacija zbog moguće eksplozije u fabrici hemikalija

Zvaničnici u Crosbyju u Texasu upozorili su da bi u narednih šest dana moglo doći do eksplozije u hemijskom postrojenju kompanije Arkema nakon nestanka struje uslijed poplava nastalih zbog naleta tropske oluje Harvey.

Arkema je jučer evakuirala mali broj preostalih zaposlenih iz fabrike hemikalija u Crosbyju, 32 kilometra sjeveroistočno od Houstona.

Vatrogasci su naložili evakuaciju stanovnika u prečniku 2,4 kilometra oko fabrike.

Na postrojenje je pao više od 101 centimetar kiše.

Direktor fabrike kazao je da su određene hemikalije u kritičnom stanju jer zbog poplava koje su pogodile to područje, sistemi za hlađenje nisu u funkciji, te da ne vidi način da se zaustavi potencijalna katastrofa. 

Pronađena tijela šesteročlane porodice

U međuvremenu, broj potvrđenih žrtava u poplavama na području Houstona porastao je na 22, nakon što su vlasti pronašle potopljeni kombi sa šesteročlanom porodicom iz Houstona.

U kombiju je bilo četvero djece, za koju se vjeruje da su stradala kada je bujica odnijela vozilo sa mosta, dok su tijela njihovih pradjeda i prabake primijećena u vodi, saopćile su vlasti, a prenosi AP.

“Nažalost, izgleda da se ostvaruju naše najcrnje misli”, izjavio je šerif teksaškog okruga Harris, Ed Gonzalez.

Iako se situacija u Houstonu popravlja, katastrofalna oluja Harvey je sada prešla na državnu liniju Texas-Louisiana.

Gradovi Beaumont i Port Arthur u Texasu imaju problema sa rastućim nivoom poplava, a tamošnje vlasti aktivno rade na evakuaciji stanovnika.

Kada je riječ o najvećem dijelu područja oko Houstona, prognostičari kažu da su padavine skoro pa gotove i da se voda već vraća u korita.

‘Grad pod vodom’

Gradonačelnik Port Arthura u Texasu ranije je objavio da je “cijeli grad sada pod vodom” u novom naletu tropske oluje Harvey, u kojoj je poginulo najmanje 20 ljudi.

Gradonačelnik Derrick Freeman rekao je da u tom gradiću, 145 kilometara istočno od Houstona, voda teče ulicama poput rijeka, a u jednoj zgradi izbio je požar, zbog čega je naređena evakuacija, javljaju američki mediji.

U međuvremenu, u Houstonu je uveden policijski sat od 22 do 5 ujutro, s ciljem zaštite imovine evakuiranih.

Veliki dijelovi tog grada još su pod vodom nakon rekordnih kiša. Više od 30.000 ljudi napustilo je domove.

Uloga američke vojske u aktivnostima spašavanja i borbe protiv poplava u Houstonu je ograničena zbog vremenskih uvjeta i poplava, ali bi uskoro mogla biti udesetostručena, izjavio je ranije visoki zvaničnik američke Nacionalne garde.

General-major američkih Avijacijskih snaga James Witham novinarima je rekao da je trenutno angažirano oko 3.500 vojnika Nacionalne garde, uključujući oko 3.000 iz Nacionalne garde Texasa, prenosi agencija AP.

Trupe teksaške Nacionalne garde bi mogle biti povećane na 8.000 do 10.000 u narednim danima, uz potencijalno pridruživanje 20.000 do 30.000 trupa iz drugih američkih saveznih država, prema njegovim procjenama.

Uragan Harvey je oborio rekord po količini padavina koje je donio kontinentalnom dijelu SAD-a, saopćili su u utorak američki zvaničnici.

Harvey je donio padavine od 124,5 centimetara kiše po metru kvadratnom, prenosi AFP.

“Rekord za ukupnu količinu padavina koje je izazvao jedan tropski sistem je oboren”, objavio je Nacionalni centar za vremenske prilike u Houstonu.

Dosadašnji rekord je iznosio 121,9 centimetara kiše, a “postavio” ga je 1978. godine ciklon Amelia.

Strah od aligatora

Poplave nakon oluje Harvey u Texasu potiču strah da bi aligatori mogli pobjeći iz zatočeništva i odlutati u stambene četvrti.

Samo malo nedostaje da voda potpuno prekrije ograde u Gator Countryju, zoološkom vrtu sjeveroistočno od Houstona.

Te su ograde jedina zapreka koja sprečava da se oko 350 aligatora nađe na slobodi.

“Nedostaje manje od 30 centimetara da se voda prelije preko ograde. Ne znamo šta ćemo”, rekao je vlasnik zoološkog vrta Gary Saurage za mjesnu televiziju.

Aligatori, koji su u svom prirodnom staništu, ne drže se u kavezima, osim dva najveća, “Big Ala” i “Big Texa”, dodao je.

Druge opasne životinje na tom području, kao što su zmije otrovnice i krokodili, premještene su na sigurno.

Stanovnici, već teško stradali u oluji, strahuju da bi aligatori mogli pobjeći iz zoološkog vrta i naći se na poplavljenim ulicama.

“Ako neki i pobjegnu, to nije ništa u usporedbi s ukupnim brojem aligatora u prirodi”, pokušao je smiriti situaciju John Warren, čelnik Teksaškog ureda za parkove i prirodu.

“Razumijemo zabrinutost ljudi”, rekao je taj stručnjak za aligatore, ali je umirio stanovnike, objasnivši da se ove životinje najvjerovatnije neće jako udaljiti od svog izvora hrane u zoološkom vrtu, koji je 24 kilometra udaljen od prvog naseljenog mjesta.

U utorak navečer je pukao nasip južno od Houstona i stanovništvo je pozvano da “odmah napusti” tu zonu.

Izvor: Al Jazeera i agencije