Hiljade Rohinja bježe iz Mijanmara u Bangladeš

Gotovo 87.000 Rohinja pobjeglo je u Bangladeš (AFP)

Hiljade Rohinja muslimana prešle su u Bangladeš od kada je Mijanmar započeo slanje vojnih jedinica u nasiljem pogođenu državu Rakhine ranije ovog mjeseca, navode čelnici.

Lideri Rohinja u Bangladešu saopćili su da je najmanje 3.500 hiljada izbjeglica stiglo posljednjih sedmica u već prenatrpane kampove blizu rijeke Naf koja razdvaja dvije države.

Prelazak se dogodio uprkos pojačanim patrolama bangladeških graničara i obalske straže, koji su ove sedmice vratili brod koji je prevozio 31 Rohinju, uključujući i djecu.

“Samo u kamp Balukhali blizu 3.000 Rohinja je stiglo iz sela u državi Rakhine”, kazao je Abdul Khaleq, govoreći o kampu koji je najbliži rijeci, gdje većina izbjeglica prvo stiže.

Kamal Hossain, starješina Rohinja u drugom kampu, kaže da je blizu 700 porodica stiglo u Bangladeš u proteklih 11 dana.

Mnogi su spavali na otvorenom budući da u kampovima više nema mjesta.

Vlasti Mijanmara su 12. augusta poslale stotine vojnika u Rakhine kako bi pojačale sigurnost. Specijalni izvjestitelj UN-a Yanghee Lee upozorio je da slanje vojske predstavlja “razlog velike zabrinutosti”.

Napad na policajce

Rakhine, savezna država na sjeveru Mijanmara, poprište je nasilja od oktobra prošle godine, kada su naoružane osobe napale policijske stanice.

Međunarodna zajednica kritikuje Mijanmar zbog zločina počinjenih nad Rohinjama.

U Rakhinu živi 1,1 milion Rohinja, no nemaju status državljana i zabranjeno im je putovati.

Mnogi budisti u Mijanmara smatraju ih ilegalnim imigrantima iz susjednog Bangladeša.

Od kako su prošle godine pobunjenici iz te zajednice ubili devet policajaca, gotovo njih 87.000 pobjeglo je u Bangladeš.

To je pokrenulo gušenje pobune, koje je obilježeno optužbama o silovanjima, ubistvima i paležu od snaga sigurnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije