Obustavljen rad jedine bolnice na Zapadnoj obali

U saopćenju UNRWA-e piše kako se radi o njenoj vlastitoj odluci da se zaustavi primanje pacijenata (EPA)
U saopćenju UNRWA-e piše kako se radi o njenoj vlastitoj odluci da se zaustavi primanje pacijenata (EPA)

Bez prethodnog upozorenja, 51-godišnja Palestinka Widad Shaath primila je telefonski poziv u kojem je obaviještena da se otkazuje njena operacija zakazana u bolnici Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama u gradu Qalqilya na Zapadnoj obali.

Widad je prije tri godine dobila bruh. Nadala se da će joj operacija, za koju je dobila termin prije nešto više od mjesec dana u UNRWA-inoj bolnici, pomoći da riješi taj zdravstveni problem. Međutim, te nade su sada iščezle.

UNRWA je donijela odluku da od ponedjeljka zatvori ginekološki, hirurški i odjel za otorinolaringologiju u svojoj jedinoj bolnici na Zapadnoj obali te da obustavi rad u njoj, uz argument da se “provodi istraga o okolnostima pod kojima je umrla beba tokom poroda” te postupak ocjenjivanja rada i zdravstvene usluge koju ova bolnica pruža.

Palestinki Widad još teže pada to što njena operacija nije odgođena za neki drugi termin, već je potpuno otkazana. Također, nije prebačena na liječenje u neku drugu bolnicu, a nema ni dovoljno novčanih sredstava da sebi priušti operaciju u nekoj od privatnih klinika.

Nova-stara odluka  

Stotine palestinskih izbjeglica i rukovodstvo palestinskih frakcija odbacili su odluku UNRWA-e o zatvaranju bolnice te su u ponedjeljak organizirali proteste ispred sjedišta ove organizacije. Zaprijetili su eskalacijom i svakodnevnim protestima u svim izbjegličkim kampovima, pozvavši na nepoštivanje odluke o obustavi rada bolnice te da se džuma-namaz (molitva petkom) održi u njenim prostorijama.

Sabri Walwil, predsjednik Narodnog odbora za izbjeglice u Qalqilyi, kaže da je Scott Anderson, povjerenik UNRWA-e, tokom sastanka s palestinskim ministrom zdravstva rekao kako mu “savjest ne dozvoljava da se nastavi s radom konkretno na ginekološkom odjeljenju”.

Sabri je pozvao sve one koji su pogriješili u radu da preuzmu odgovornost kako ovo ne bi bila “kolektivna kazna”, što sada UNRWA čini. Dodaje kako je “bilo preče da rade na poboljšanju svojih zdravstvenih usluga u bolnici, nego na njenom zatvaranju. Prijetnje da će zatvoriti ovu bolnicu je nova-stara odluka ove agencije”, rekao je Sabri.     

Također je upozorio na štetu koja se zatvaranjem ove bolnice nanosi njenim uposlenicima, ali i kada je riječ o sigurnim porodima. Kaže kako ovo ide na štetu protokola o međunarodnom zdravstvenom radu te da prebacivanje bolesnika u privatne bolnice koje imaju ugovor s UNRWA-om ne bi bilo efikasno rješenje.

Palestinske frakcije su potvrdile da podržavaju stavove palestinskih izbjeglica te su zatražili od palestinskog rukovodstva, kojeg predstavlja predsjednik Mahmoud Abbas, da riješi ovu krizu. Jedan od predstavnika frakcija Khaled Mansour kaže kako će na Zapadnoj obali doći do nove eskalacije protiv politike koju provodi UNRWA i rezova koje pravi. Kaže da zatvaranje bilo kojeg odjela u bolnici predstavlja korak koji će ugroziti rad cijele bolnice i program pružanja zdravstvenih usluga u cjelini.

Politička pozadina

Mansour se ne slaže s načinom na koji se Scott Anderson, bivši oficir američkih marinaca, odnosi prema palestinskim izbjeglicama, opisujući njegove odluke kao “vojničke”. Kaže kako oni osjećaju opasnost od UNRWA-inih pokušaja da se okonča pitanje izbjeglica.

Hosni Awdah, glasnogovornik izbjegličkih kampova na Zapadnoj obali, upozorava da potezi UNRWA-e upotpunosti korespondiraju ciljevima okupatora i njihovim nastojanjima da okončaju pitanje izbjeglica i uklone jedinog svjedoka (izbjeglice) njihovih zločina. Kaže da ovi rezovi imaju “političku” pozadinu i da su rezultat pritiska cionističkog lobija.

U saopćenju koje je poslala UNRWA piše kako se radi o njenoj odluci da se zaustavi primanje pacijenata, a da eskalacija do koje je došlo predstavlja napad na glavnog povjerenika UNRWA-e na Zapadnoj obali i njene uposlenike. U saopćenju, kojeg je dobila i Al Jazeera, kaže se kako će nastaviti pružati svoje usluge i zdravstvene programe bez obzira na finansijske poteškoće.

Bolnica UNRWA-e osnovana je 1951. godine, ima 63 ležaja i pruža usluge za oko 30.000 palestinskih izbjeglica na Zapadnoj obali na godišnjem nivou. Ginekološko-akušerski odjel pružao je ljekarske usluge za više od 1.200 pacijenata godišnje, a bolnica je pretežno pružala usluge stanovnicima iz Qalqilyae.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO