Sjeverna Koreja prijeti odmazdom zbog vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje

Uslijedit će nemilosrdna osveta i kazna, upozorava Sjeverna Koreja (EPA)

Pjongjang je upozorio Sjedinjene Američke Države da će se suočiti s oštrom kaznom ukoliko nastavi s održavanjem zajedničkih vojnih vježbi s Južnom Korejom, prenosi u utorak agencija dpa.

“Uslijedit će nemilosrdna osveta i kazna”, zaprijetio je glasnogovornik sjevernokorejske vojske u izjavi za službenu novinsku agenciju KCNA.

Prema njegovim riječima, “SAD će biti odgovoran za katastrofalne posljedice tih nepromišljenih agresivnih ratnih manevara, birajući vojnu konfrontaciju s Demokratskom  Narodnom Republikom Korejom”.

Jedanaestodnevni vojni manevri SAD-a i Južne Koreje počeli su u ponedjeljak, uz pojačanu retoriku Sjeverne Koreje i Washingtona, prenosi Hina.

Dolijevanje ulja na vatru

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in upozorio je Pjongjang da zajedničke vojne vježbe ne koristi kao izliku za dolijevanje ulja na vatru, poručivši da Seul “nema nikakvu namjeru da poveća napetosti” između dviju Koreja.

Istovremeno je u Ženevi sjevernokorejski diplomata Ju Yong-chol, na konferenciji o razoružanju koja se odvija pod okriljem Ujedinjenih naroda, kazao da se sjevernokorejski “samoobrambeni” nuklearni arsenal nikada neće naći na pregovaračkom stolu.

Govoreći o “stalnim nuklearnim prijetnjama” SAD-a, Ju je kazao da su “mjere DPRK-a u vezi jačanja nuklearnih kapaciteta i razvoja interkontinentalnih projektila opravdana i legitimna opcija za odbranu protiv tih očitih i stvarnih prijetnji”.

Izvor: Agencije