Jemenom haraju kolera i glad

Više od milion pothranjene djece, mlađe od pet godina, živi u Jemenu na područjima kojima hara kolera, upozorila je u srijedu međunarodna humanitarna organizacija Save the Children.

Prema posljednjim pokazateljima, epidemija smrtonosne kolere, koja je počela u aprilu 2015. godine, zarazila je na području Jemena više od 425.000 ljudi i ubila gotovo 1.900.

Organizacija Save the Children objavila je podatak kako se 44 posto novih slučajeva zaraze kolerom u Jemenu odnosi na djecu mlađu od 15 godina. Također 32 posto smrtnih ishoda od kolere otpada na tu populaciju u zemlji u kojoj su razorni građanski rat i ekonomski kolaps doveli milione stanovnika na rub gladi.

„Nije problem liječiti ni neishranjenost ni koleru pod uvjetom da je osigurana dostupnost osnovne zdravtsvene zaštite“, izjavio je Tamer Kirolos, direktor organizacije Save the Children za područje Jemena.

Uništene bolnice

No, kaže Kiros, problem je što su u Jemenu „bolnice uništene, zdravstveni radnici nisu primili platu gotovo godinu dana, a dostava osnovne pomoći se opstruira“.

Konzumacija hrane ili vode zaražene bakterijom kolere može ubiti u samo nekoliko sati ako bolesniku nije pružena zdravstvena pomoć.

Eskalacija kolere u Jemenu potaknula je UN da revidira prethodne procjene za humanitarnu pomoć na tom području i sada se računa da približno 20,7 miliona stanovnika Jemena treba pomoć od ukupno 28 miliona stanovnika te zemlje.

Organizacija Save the Children, koja je pokrenula četrnaest centara za liječenje kolere širom Jemena, pojačala je pomoć i poslala više ljekara u najugroženija područja.

Ugrožena djeca

Njihove nove analize otkrivaju kako više od milion djece mlađe od pet godina živi u zaraženim područjima.

U izvještaju UN-a upozorava se na pothranjenost miliona stanovnika Jemena u kojem vlada glad.

Koalicija arapskih država predvođena Saudijskom Arabijom umiješala se u građanski rat u Jemenu 2015. godine, podržavajući vladine snage u borbi protiv pripadnike šiitske manjine – pokreta Husi. U sukobu je do sada ubijeno najmanje 10.000 ljudi, a humanitarna kriza je na vrhuncu.

Izvor: Al Jazeera i agencije