Iran prijeti ponovnim pokretanjem nuklearnog programa

Ponovno pokrenuti nuklearni program brzo može biti podignut na viši nivo nego što je bio u 2015. godini, kaže Rouhani (EPA)
Ponovno pokrenuti nuklearni program brzo može biti podignut na viši nivo nego što je bio u 2015. godini, kaže Rouhani (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani uputio je direktnu prijetnju, tvrdeći da je njegova zemlja u stanju da ponovo pokrene nuklearni program u roku od nekoliko sati.

Rouhani je izjavio da se to može učiniti “za nekoliko sati ili za dan” ukoliko Washington nastavi s prijetnjama i sankcijama protiv Irana, prenosi Fena.

On tvrdi da, kada se ponovo pokrene, program brzo može biti podignut na viši nivo nego što je bio u 2015. godini, kada je Iran potpisao nuklearni sporazum sa svjetskim silama.

Tim sporazumom ukinut je iranski program obogaćivanja urana u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Nove napetosti

Rouhanijevi komentari objavljeni na državnoj televiziji ne nude nikakve dokaze o iranskim kapacitetima, ali će vjerovatno izazvati nove napetosti s administracijom američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Rouhani je također ublažio prijetnju, dodajući da je Iran spreman da ostane odan svojim međunarodnim obavezama na osnovu sporazuma, prenosi agencija AP.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO