Trump u Poljskoj kritikuje Rusiju

Trump je pohvalio zalaganje evropskih država u NATO-u (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump u Varšavi se sastao s predsjednikom te zemlje Andrzejom Dudom. Trump je izrazio zadovoljstvo što su zemlje članice NATO-a povećale svoja izdavanja za Alijansu, što je plod, kako je naveo, pritiska njegove administracije.

Duda je istakao da SAD vrlo ozbiljno shvata sigurnost Poljske, kao i da se obje zemlje smatraju lojalnim partnerima koji sarađuju na mnogim područjima, pa i na sigurnosti.

“Nema nikakve sumnje da je prisustvo američkih trupa i NATO-a u Poljskoj apsolutno opravdano iz ove perspektive. Posebno ako uzmemo u obzir situaciju u Ukrajini, tada je potpuno jasno da o tome moramo još razgovarati s gospodinom predsjednikom”, rekao je Duda. 

Trump se u govoru pred velikim brojem okupljenih dotakao i Rusije.

“Pozivamo Rusiju da prekine destabilizirajuće aktivnosti u Ukrajini i drugim zemljama, da prestane podržavati neprijateljske režime, uključujući one u Siriji i Iranu, te da se umjesto toga pridruži zajednici odgovornih nacija u borbi protiv zajedničkog neprijatelja i odbrani civilizacije”, poručio je Trump.

Stav Moskve

Kremlj je u četvrtak objavio da se ne slaže s Trumpovom izjavom da je rusko ponašanje “destabilizirajuće”. 

“Ne slažemo se s takvim pristupom”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima putem videoveze.

Peskov je rekao da Kremlj također žali zbog nedostatka razumijevanja između Rusije i SAD-a u pogledu očekivanja u vezi s njihovim daljnjim odnosima.

“To je upravo razlog zbog kojega čekamo prvi sastanak dvojice predsjednika”, rekao je Peskov.

“Moći će lično razmijeniti mišljenja o najvažnijim pitanjima i, što je najvažnije, bit će to mogućnost da se upoznaju  i međusobno konačno razumiju što se tiče pravog pristupa bilateralnim odnosima, a ne pristupa koji lansiraju mediji”, rekao je.

Vladimir Putin i Donald Trump prvi put će se sastati na marginama samita G20 u Hamburgu u petak.    

Američki predsjednik je u Varšavi bio posebni gost na sastanku na vrhu zemalja Inicijative triju mora, koju su pokrenule Hrvatska i Poljska.

Riječ je o samitu koji je započeo 2016. godine, a okuplja države koje izlaze na Jadransko, Baltičko i Crno more.

Cilj je jačanje trgovine, infrastrukture i saradnje na polju energije i politika među državama, kako bi se smanjila zavisnost od ruskih energenata.  

Izvor: Al Jazeera i agencije