G20: Policija suzavcem na demonstrante u Hamburgu

Policija je uzvratila vodenim topovima i suzavcem (EPA)

Njemačka policija uzvratila je suzavcem i vodenim topovima na napad demonstranata koji su gađali policajce flašama, petardama i drugim predmetima uoči samita čelnika najvećih svjetskih ekonomija u Hamburgu.

Nekoliko hiljada demonstranata večeras se okupilo u Hamburgu pod sloganom “Razbijte G20”.

Policija procjenjuje da u protestu učestvuje približno 8.000 ljudi, prenosi AFP.

Na čelu kolone demonstranti nose transparente sa natpisima “Razbijte G20” i “Dobro došli u pakao” – što je glavni moto organizatora protesta.

Ekstremno ljevičarski “crni blok” uključuje nekoliko stotina aktivista koji su obučeni u crno i nose ogroman crni balon.

Uoči i tokom dvodnevnog samita G20 očekuje se prisustvo do 100.000 demonstranata na ulicama Hamburga.

Susret Merkel i Trumpa

Uoči sutrašnjeg skupa, njemačka kancelarka Angela Merkel sastala se sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji je u Hamburg doputovao iz Poljske, gdje je učestvovao na samitu Inicijative triju mora.

Na marginama skupa Merkel će se sresti s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

U Hamburgu, Trump će se prvi put sresti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Trump je ranije rusko ponašanje nazvao “destablizirajućim”, što je Kremlj odbacio.

Merkel je u četvrtak naglasila da je predana otvorenoj međunarodnoj trgovini bez obzira na bojazni od protekcionizma SAD-a pod Trumpom.

“Ujedinjeni smo u našoj želji jačanja multilateralnih odnosa na samitu G20… Treba nam otvoreno društvo, posebno otvoreni trgovinski tokovi”, rekla je ona u Berlinu.

Nekoliko manjih demonstracija ove sedmice u Hamburgu proteklo je relativno mirno. U srijedu je nešto više od 7.000 mladih prošlo u protestnoj povorci s plakatima protiv kapitalizma i čelnika G20.

Demonstranti tvrde da G20 nije uspio riješiti mnoga pitanja koja prijete svjetskom miru, uključujući klimatske promjene, sve veće nejednakosti i nasilne sukobe. 

Trump je jedna od glavnih meta demonstranata, ali ironija njihovog nezadovoljstva američkim predsjednikom je što s Trumpom dijele nesklonost globalizaciji.

No Trump u Hamburg dolazi zagovarati trgovinska pravila koja bi išla u korist Amerike dok demonstranti zahtijevaju veća prava za siromašne bez obzira gdje žive. 

Izvor: Al Jazeera