Lideri četiri zemlje o mirovnom planu za Ukrajinu

Sporazum o primirju potpisan je u februaru 2015. godine u Minsku, ali njime nije uspješno obustavljeno nasilje (Arhiva)

Predsjednici Rusije, Njemačke, Francuske i Ukrajine – Angela Merkel, Vladimir Putin, Emmanuel Macron i Petro Porošenko, razgovarali su u ponedjeljak telefonom o situaciji u Ukrajini i obećali da će nastaviti s provođenjem mirovnog plana za istočnu Ukrajinu.

Kako javlja AP, četvero lidera obećalo je da će pomoći u primjeni mirovnog sporazuma, u čijem su postizanju posredovali.

Iz službe za medije Kremlja navode da je Putin obavijestio ostale lidere o ruskom pristupu ključnim odredbama sporazuma iz Minska, prenosi agencija Tass.

“Lideri su razmijenili mišljenja o situaciji u jugoistočnoj Ukrajini zbog ozbiljnih problema s primjenom sporazuma iz Minska iz 12. februara 2015. godine. Putin je detaljno objasnio pristupe Rusije ključnim odredbama ovih sporazuma”, naveo je Kremlj.

Prekid vatre

Lideri su saslušali izvještaj šefa Specijalne posmatračke misije OESC-a u Ukrajini, ambasadora Ertugrula Apakana, i njegovog zamjenika Alexandera Huga o situaciji u vezi sa prekidom vatre duž kontaktne linije u Donbasu i drugim aspektima aktivnosti posmatrača OESC-a.

“Lideri su se saglasili da nastave kontakte, uključujući [one] na najvišem nivou”, naveo je Kremlj.

Kabinet francuskog predsjednika saopćio je ranije da će Macron pozvati svoje kolege da razgovaraju o sukobima u istočnoj Ukrajini, a razgovori su dio napora koje četiri države ulažu od 2014. godine kako bi riješili sukobe između proruskih i snaga ukrajinske Vlade, u kojima je do sada poginulo oko 10.000 ljudi.

Sporazum o primirju potpisan je u februaru 2015. godine u Minsku, glavnom gradu Bjelorusije, ali njime nije uspješno obustavljeno nasilje, naveo je Reuters.

Izvor: Agencije