Uz saglasnost Izraela: Njemačka prodaje podmornice Egiptu

Dopisnik izraelskog lista tvrdi da postoji mogućnost da se iza kulisa krije tripartitni dogovor (Arhiva)

Politički dopisnik izraelskog lista Yediot Ahronot Itamar Aikhnr kaže da je Njemačka pristala prodati podmornice Egiptu nakon što je dobila saglasnost Izraela u tom pogledu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel obavijestila je izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina da je Njemačka dobila dozvolu izraelskih zvaničnika za prodaju njemačkih podmornica Egiptu.

Dopisnik ovog lista dodaje kako njemačka prodaja podmornica Egiptu ukazuje na mogućnost da se iza kulisa krije tripartitni dogovor na temelju kojeg je Izrael pristao na prodaju uz uvjet da dobije značajan popust na brodova i podmornice koje planira kupiti od Njemačke.

Pojašnjava kako je planirani dogovor o prodaji njemačkih podmornica Egiptu drugi po redu sporazum između dvije države. Prvi je postignut 2009. godine uz izraelsku saglasnost za vrijeme vladavine bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka. Tadašnji ministar odbrane Ehud Barak i izraelski premijer Benjamin Netanyahu dali su Nijemcima dozvolu da prodaju manje napredne podmornice Egiptu, ali su povukli tu odluka i tražili njeno poništenje nakon pobjede predsjednika Muhameda Mursija na egipatskim predsjedničkim izborima. 

Svrgavanje Mursija

Nakon što je general Abdel Fatah al-Sisi 2014. godine svrgnuo Mursija s vlasti, Egipat je potpisao novi ugovor o kupovini naprednih njemačkih podmornica i brodova, sličnih onima koje kupuju Izraelci.

U drugom kontekstu, Shlomo Cesana, politički dopisnik izraelskog lista Israel Hayom (Izrael danas) bliskog premijeru Netanyahuu, otkriva da je do jačanja ekonomske saradnje između ove dvije države došlo još prije 12 godina. Kairo izvozi svoje proizvode preko Tel Aviva za Sjedinjene Američke Države, na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini potpisanog između Izraela i SAD-a.

Dodaje kako se širenje egipatsko-izraelske ekonomske saradnje manifestiralo prije nekoliko dana u New Yorku gdje su ove dvije države imale zajednički paviljon na poznatom sajmu tekstila i odjeće Texworld USA. Predstavnici ove dvije države zajedno su ohrabrivali kupce i američke marketing mreže na kupovinu proizvoda. 

Važno je spomenuti da, još od 2005. godine, Izrael i Egipat sprovode Sporazum o kvalificiranim industrijskim zonama (QIZ), koji omogućava Egiptu bescarinski izvoz određenih roba u SAD, zahvaljujući sporazumu o slobodnoj trgovini između Tel Aviva i Washingtona, jer Egipat nije dio tog sporazuma sa SAD-om.

Izrael iz ovog dogovora sa Egiptom ostvaruje dobit na osnovu klauzule Sporazuma o kvalificiranim industrijskim zonama kojom se Egiptu pruža mogućnost za bescarinski izvoz određenih roba u SAD, ukoliko one sadržavaju najmanje 10,5 % komponenti proizvedenih u Izraelu.  

Izraelski ministar privrede Eli Cohen kaže kako je sporazum QIZ najveće i najvažnije sredstvo za jačanje trgovine između Izraela i Egipta ”koji je naš najvažniji partner u arapskom svijetu”.

Izvor: Al Jazeera