Hamas upozorio Izraelce: Ne prelazite ‘crvenu liniju’

Palestinska grupa Hamas je upozorila Izrael da ne prelazi ‘crvenu liniju’ u kompleksu džamije Al-Aqsa, dok stanovnici Pojasa Gaze i dalje demonstriraju solidarišući se s muslimanima, koji se ne slažu s novim sigurnosnim mjerama uvedenim na tom svetom mjestu.

“Cionističkom neprijatelju kažem otvoreno i jasno: džamija Al-Aqsa i Jerusalem su crvene linije. Stvarno su crvene linije“, kazao je vođa Hamasa Ismail Haniyeh.

“Neprijatelju kažem, vaša politika zatvaranja i nametanja kolektivnih kazni protiv stanovnika Jerusalema i naših svetih mjesta neće biti tolerirana“, istakao je on.

Hamas, Islamski džihad i druge grupe su tokom dana organizirali  proteste, zahtijevajući da Izraelci maknu metalne detektore koje su instalirali na ulazu u Al-Aqsu.

‘Izraelska agresija’

Grupe nazivaju takve poteze ‘izraelskom agresijom’ i upozoravaju na posljedice ako detektori ne budu maknuti.

Ranije je više od 180 izraelskih doseljenika upalo u kompleks džamije.

Muslimani i dalje namaz obavljaju ispred ulaza u džamijski kompleks. Prema izraelskim medijima, snage sigurnosti razmatraju mogućnost zabrane dolaska muslimanskim vjernicima na sutrašnju džumu u kompleks džamije Al-Aqsa.

Palestinci se boje da Izrael pokušava silom preuzeti kontrolu nad tim područjem, ali izraelski premijer Benjamin Netanyahu u petak je naglasio da mu to nije namjera.

Izrael je u nedjelju otvorio kompleks džamije Al-Aqsa, pošto je u petak uveo blokadu zbog smrtonosnog napada, ali dio vjernika odbio je ući zbog primjene novih sigurnosnih mjera.

Više od 40 Izraelaca i oko 300 Palestinaca ubijeno je u sličnim napadima prije dvije godine, nakon spora oko toga ko ima pravo na vjerske obrede u kompleksu džamije Al-Aqsa, zbog čega je krenuo val nasilja.

Jevreji to mjesto smatraju svojom svetinjom i nazivaju ga Brdom hrama, te smatraju da se na tom mjestu nalazio srušeni hram Solomona.

Izvor: Al Jazeera