Trump: Sankcije Moskvi ostaju do rješenja kriza u Ukrajini i Siriji

Vladimir Putin i Donald Trump prvi put su se sastali na marginama samita G20 u Hamburgu (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump najavio je da sankcije Rusiji neće biti ublažene sve dok se ne riješe krize u Ukrajini i Siriji.

Istovremeno, republikanski zastupnici zahtijevaju da se Rusija kazni zbog uplitanja u američke predsjedničke izbore.

“Ništa neće biti učinjeno sve dok se ne riješe ukrajinski i sirijski problem”, napisao je na društvenoj mreži Twitter američki predsjednik po povratku s četverodnevnog boravka u Europi, gdje je prvi put u četiri oka razgovarao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

“O sankcijama nismo razgovarali”, dodao je.

Sankcije ostaju

Ranije je državni tajnik Rex Tillerson dao naslutiti da je Donald Trump spomenuo nacrt zakona o novim sankcijama protiv Rusije koji je trenutačno na razmatranju u američkom Kongresu.

U vezi Ukrajine, Washington i dalje optužuje Moskvu da podržava separatističke pobunjenike na istoku zemlje te je 20. lipnja usvojio nove sankcije protiv Moskve.

Te sankcije se odnose na 38 pojedinaca u Ukrajini i dvojicu ruskih vladinih dužnosnika te 12 pojedinaca i organizacija koje djeluju na Krimu.

Kremlj negira optužbe da vojno pomaže proruske pobunjenike u Ukrajini te je iskoristio summit G20 u Hamburgu na kojem je važna tema bio protekcionizam kako bi optužio da su sankcije protiv Rusije nalik prikrivenom protekcionizmu.

Prvim sankcijama u ožujku 2014. godine, pri izbijanju ukrajinske krize, zamrznuta je imovina nekolicine političara, poslovnih ljudi i ruske banke Rosija, a svi se smatraju bliskima Vladimiru Putinu. 

Kritike republikanaca

Nekoliko republikanskih zastupnika u nedjelju je kritiziralo Trumpa ocjenjujući da iza njegova prividno oštrog nastupa prema Putinu, nije bio dovoljno čvrst kada su razgovarali o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore.

“Čini se da Donald Trump želi oprostiti Putinu i zaboraviti”, rekao je republikanski senator Lindsay Graham.

Trump je na Twitteru napisao kako je “vrijeme da se krene dalje na konstruktivan način s Rusijom”. Tu poruku komentirao je republikanski senator John McCain.

“Vrijeme je da se krene naprijed. Da, ali za to treba platiti cijenu”, rekao je McCain te kritizirao i zajednički projekt “jedinice za kibernetičku sigurnost” o kojima su dvojica predsjednika razgovarala. 

“Siguran sam da će Vladimir Putin biti od velike pomoći u toj inicijativi”, ironizirao je McCain i dodao: “U tome što je on taj koji hakira”.

Izvor: Agencije